23/10/2018

Etiopialainen kahviseremonia

Tiesitkö, että kahvipensas on kotoisin Etiopiasta, Kaffan maakunnasta? Legenda kertoo, että vuohipaimen nimeltään Kaldi löysi kahvipensaan ensimmäisten joukossa. Eräänä päivänä Kaldin vuohet söivät pensaan marjoja, jonka seurauksena he alkoivat käyttäytymään kummallisesti. Tästä innostuneena Kaldi päätti testata marjoja ja hän huomasi heti niiden piristävän vaikutuksen. Kaldi levitti sanomaa näistä ihmeellisistä marjoista ja jonkin ajan kuluttua keksittiin, että marjan siemenet voidaan paahtaa kahvipavuiksi. Näin syntyi yksi maailman kuuluisimmista nautintoaineista.

Vielä tänäkin päivänä on tavallista, etteivät etiopialaiset omista kahvinkeittimiä vaan he valmistavat kahvin itse raaoista pavuista, jotka he pesevät, paahtavat ja jauhavat käsin. Kahvin valmistukseen liittyy vahvasti perinteikäs kahviseremonia, joka voidaan järjestää milloin vain ilman sen kummempaa syytä. Seremonia voidaan tehdä perheen kesken arki-iltana, kylässä olevien vieraiden kanssa tai juhlan kunniaksi. Etiopiassa on jopa 80 eri heimoa, mutta kaikille heimoille yhteistä on perinteinen kahviseremonia, joka noudattaa samaa kaavaa koko maassa.

Kahviseremonia aloitetaan luonnollisesti kahvin paahtamisella, jonka jälkeen seremoniamestari kiertää paahdettujen papujen kanssa vieraiden luona, jotta kaikki saavat haistella herkullista vastapaahdetun kahvin tuoksua. Kierroksen jälkeen paahdetut kahvipavut jauhetaan käsin ja kahvi valmistetaan hehkuvilla puuhiilillä erityisessä savikannussa nimeltä Jebena. Kahvin tuoksun lisäksi ilmassa leijailee vahva suitsukkeiden tuoksu, joka luo tunnelmaa ja joidenkin uskomusten mukaan se myös auttaa pitämään pahat henget poissa.

Kahviseremonia kestää tavallisesti kahdesta kolmeen tuntiin, jonka aikana ihmiset rentoutuvat, juttelevat ja juovat kolme kuppia kahvia. Kiire ei ole sallittua ja onkin hyvin epäkohteliasta poistua ennen kuin kaikki kolme kupillista on juotu. Ensimmäinen kupillinen (Abol) on erittäin vahva, toinen (Tona) hieman miedompi ja kolmas (Baraka) edellistäkin miedompi. Makean sijaan kahvin kanssa tarjoillaan popkornia, joka voi näin suomalaisena kuulostaa melko hauskalta yhdistelmältä. Jos popkornia ei ole saatavilla, voidaan tarjolle laittaa esimerkiksi kotona leivottua leipää.

Pääsimme kokemaan etiopialaisen kahviseremonian muutama viikko sitten Vallilassa sijaitsevassa etiopialaisessa ravintolassa, Addis Ethiopian Kitchenissa. Ravintolasta löytyy välineet, tieto ja taito seremonian järjestämiseen. Baristamme Bethel, jonka juuret tulevat Etiopiasta pääsi kokeilemaan seremoniamestarina olemista ja hän mestaroikin ensimmäisen kahviseremoniansa ensi viikolla Kaffalla järjestettävässä Addis Nights -tapahtumassa.

Perjantaina 26.10. klo 17 alkaen kahvilamme sukeltaa etiopialaisen kahvikulttuurin maailmaan. Juhlistamme Etiopiaa, sen eeppisen hyvää kahvia sekä mielenkiintoista kulttuuria tuomalla pienen palan Etiopiaa Rööperiin. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Addis Ethiopian Kitchenin kanssa. Tsekkaa Addis Nights -tapahtuman aikataulu ja ohjelma täältä ja tule kanssamme juhlistamaan etiopialaista kahvia, musiikkia, ruokaa ja kulttuuria!