01/10/2019

Kolme uutta tulokasta Etiopiasta 

Kaffan Jonna ja Kaisa kävivät viime vuonna Etiopiassa moikkaamassa meidän kahvintuottajiamme sekä tutustumassa uusiin tiloihin ja tuottajiin. Kaffan rohkeat reissumimmit olivat matkassa yhteesä 12 päivää, joista jokainen päivä oli yhtä seikkailua ja intensiivistä ihmettelyä. He kävivät yhteensä 26 pesuasemalla, joista 22 olivat aivan uusia tuttavuuksia. He istuivat maastureiden takapenkillä pomppuisilla hiekkateillä päivästä toiseen, yöpypyivät eri kahvitiloilla sekä pääsivät kokemaan kymmeniä etiopialaisia kahviseremonioita. Paikalliset ottivat Kaffan seikkailijat avosylin vastaan ja heidän vieranvaraisuutensa totisesti lämmitti sydäntä. 

Vaikka matka oli erittäin antoisa, ei se ollut kuitenkaan helpoin. Matkan varrella piti tehdä muutoksia suunnitelmiin, sillä Etiopiassa tilanne on joillain alueilla hyvinkin epävakaa. Muutama kahvitila jäikin levottomuuksien vuoksi käymättä. Etiopiassa, etenkin eri heimojen rajoilla tilanteet muuttuvat ja eskaloituvat nopeasti. Kerrottakoon tähän väliin, että Etiopiassa on yhteensä noin 80 eri heimoa ja maassa puhutaan 88 eri kieltä, ja levottomuudet ovat valitettavasti arkipäivää. 

Jonna ja Kaisa vierailivat Etelä-Etiopiassa Gujin alueella sekä Länsi-Etiopiassa Jimman alueella. Matka meni hyvin ja mimmit olivat turvallisissa käsissä. Reissu huipentui Addisissa järjestettyyn megaluokan cuppingin, jossa Jonna maisteli kaikkien käytyjen tilojen kahvit. Muutaman kuukauden päästä matkasta Kaffalle saapui suuri paketti eri tilojen kahvinäytteitä, joista Jonna valikoi seuraavat timantit.

 

Duromina Washed (Oromia, Duromina Farmers Cooperative)

Kahvi on kasvanut alueella sukupolvien ajan, mutta perinteisesti se on ollut natural-prosessoitua ja huonolaatuista. Vuonna 2010 Duromina perustettiin ja kaikki muuttui. Kahvin prosessointi muuttui naturalista pestyksi, ja kaksi vuotta perustamisen jälkeen Durominan kahvi valittiin Afrikan parhaaksi.

Hienostunut ja kirkas. Vivahteissa sitrushedelmää, meloonia, bergamottia ja aprikoosia.

Mustefa Abakeno Light Honey (Agaro, Jimma, Mustefa Abakeno)

Prosessointimenetelmä, light honey, tekee tästä kahvista erityisen. Veden ja tilan puutteen vuoksi Mustefa liottaa kahvimarjoja vain lyhyen aikaa ennen kuivaamista. Tämän seurauksena pieni osa hedelmälihasta jää pavun ympärille antamaan makua, ja tuloksena on tämä makea, mutta puhdas kahvi.

Kirkas ja raikas. Keltaista hedelmää, inkivääriä, valkoista kukkaa sekä aromaattista mausteisuutta.

Hambella Natural (Guji, Hambella Halaka)

Hambellassa Jonna ja Kaisa reissun parasta ja tasalaatuisinta poimintaa, joka maistuu myös kupissa. Pesuaseman omistaja Abiyot yrittää jatkuvasti kehittyä ja parantaa prosessointimenetelmiään, minkä ansiosta tämä klassinen natural-prosessoitu etiopialainen kahvi maistuu niin upean herkulliselta.

Makea, mehukas ja moniulotteinen. Valkoista, pinkkiä ja keltaista kukkaa, sekä vadelmamehujäätä.

Tässä vielä Kaisan ja Jonnan reissuvideo, enjoy.