Parempi kahvi, parempi maailma

Helsinkiläinen Svante ja hänen opiskelukaverinsa löysivät rakkauden kahviin reilut kymmenen vuotta sitten. He halusivat juhlia ja juoda kahvia, mutta kitkerät litkut veivät bailufiilikset. Ei kiva.

Kaffan missio on siis alusta lähtien ollut kahvikulttuurin muuttaminen. Me suomalaiset juomme maailman eniten kahvia. Mitäpä jos joisimme maailman parasta kahvia?

Ensimmäiseksi paahtimeksi hankittiin popcorn-kone. Ummikot tekivät villejä kokeiluja, joihin kokeneemmat eivät lähtisi. Hutejakin sattui ja kahvia kärysi. Kerran jopa koko paahtimo syttyi tuleen.

Kaffan visio on maailma, jossa jokaista kahvikupillista ja jokaista ihmistä kupin takana arvostetaan. Kaffalaiset solmivat kaikkien toimittajien kanssa  Kaffa Handshake -sopimuksen. Se on sopimus reilusta kaupasta, asiallisista työolosuhteista ja ympäristöstä huolehtimisesta.

Kaikki alkoi muutamasta bailueläimestä. Nyt Suomen suurimman pienpaahtimon pakkauksien kyljessä on voimaeläimiä.

Ai miksi? Koska ne on kivoja.

Kaffa Handshake – Juodaanko sopimuskahvit?

Alussa Kaffan tavoite oli rakentaa Suomen ensimmäinen täysin läpinäkyvästi toimiva paahtimo. Pian osoittautui, että sertifikaatit eivät riitä mittapuiksi.

Kun viimeisetkin raakakahvihinnat julkaistiin vuonna 2017, läpinäkyvyystavoite oli saavutettu.Työn myötä syntyi Kaffa Handshake -sopimus, joka solmitaan kaikkien toimittajien kanssa.

  • Työntekijöille maksetaan palkkaa, joka on vähintään alueen minimipalkka
  • Kaikki työ on eettisesti kestävää. Ei lapsityövoimaa eikä työhön pakottamista
  • Työntekijät saavat vapaasti kommentoida olosuhteitaan ja kuulua ammattiliittoihin
  • Toiminta on ympäristöystävällistä
  • Pavuista maksetaan aina parempi hinta kuin ”fair trade” -hinta ja hinnat ovat julkisia

Myös Kaffan paahtotapa kunnioittaa viljelijöitä ja heidän työtään. Etenkin vaalea ”nordic roast” pyrkii nostamaan esille alueen ja pavun tyypilliset aromit.

Kaffan 2018 raakakahvihinnat vs. Fair Trade