Kahvitauoissa on voimaa - myös etätoimistolla!

Kahvitauoissa on voimaa - myös etätoimistolla!

Kahvitauko kuuluu suomalaiseen työkulttuuriin kuin voi puuroon. Viimeisten vuosien aikana työnteko on kuitenkin hiljalleen siirtynyt koteihin, ja se on vaikuttanut suuresti kahvikulttuuriimme. Kahvitauosta voi kuitenkin edelleen tehdä rentouttavan ja palauttavan osan työpäivää, ja jopa tiimin yhteishenkeä nostattavan yhteisen rituaalin.

Mitä tiedämme kahvitauon tärkeydestä?

Suomi on yksi maailman ainoista maista, jossa kahvitaukoa pidetään tärkeänä ja normaalina osana arkista työpäivää. Useimmilta työpaikoilta löytyy jo kahvihuone tai kahvittelutila, ja kahvin tarjoaa joko työnantaja, tai rahat siihen kerätään kahvikassaan. Esimerkiksi teollisuustyössä kahvitauon aika on yleensä määrätty, kun taas toimisto- ja tietotyöläiset pitävät sen yleensä oman aikataulunsa mukaisesti.

Joitain vuosia sitten kolleegamme Kulta Katriinalla teettivät mielenkiintoisen kyselyn, josta ilmeni muun muassa se, että ”yli puolelle suomalaisista kahvitauko on työpäivän paras hetki”. Kahvin on useissa tutkimuksissa todistettu parantavan kognitiivista toimintaa ja keskittymiskykyä ja virkistävän kehoa (tämä ei ehkä ketään yllätä), mutta vielä sitäkin tärkeämpänä voi pitää kahvin sosiaalista vaikutusta. Kyselyssä mainittiin esimerkiksi se, että kahvitauko on paras hetki keskustella esihenkilön kanssa ja pohtia uusia ideoita.

Kahvitauko on monen suomalaisen mielestä päivän paras hetki, paitsi itse nautintoaineen vuoksi, myös siksi, että se on hetki kohdata työtovereita ja virkistäytyä, verkostoitua ja vaihtaa tietoa. Se on hetki, jona työyhteisön luovuus kukoistaa ja työhyvinvointi kohenee. Se voi edelleen olla sitä, mutta etätyön aikakaudella yhteisöllisyyden tunteen luominen vaatii uudenlaisia keinoja.

Vaihtelu virkistää, myös kahvitauolla

Kahvitauot alkoivat aikoinaan mukana tuodun termoskahvin voimin, mutta nykyään yhä enenevissä määrin toimistoilta löytyy suodatinkahvin lisäksi espressokoneita ja erilaisia maitoja, siirappeja ja tee- ja kaakaojuomia. Tämä paljastaa kahvinjuojan seikkailunhalun. Silti valitettavan usein ei ymmärretä itse raaka-aineen, kahvipavun, monipuolisuutta.

Menneitä ovat ne ajat, kun kahvin ajateltiin olevan vessapaperin tavoin “oma merkki, samanlainen tuote vuoden ympäri”. Yhä useampi ymmärtää kahvin olevan sesonkituote, ja syleilee sen tuomia mahdollisuuksia, niin kotona kuin toimistoillakin. Pienillä muutoksilla voi olla suuriakin vaikutuksia, ja jokaista rutiinia kannattaa joskus hieman ravistella. Kannattaa kävellä eri reittiä kauppaan, tilata noutoruokaa eri ravintolasta ja myös maistaa erilaista kahvia. Se tuo elämään - ja työelämään - uutta väriä.

Kotitoimistolla on hyvä ottaa huomioon monipuolisuus ja asiat, jotka lisäävät työmotivaatiota ja ilahduttavat päivittäin. Kun uuttomenetelmien mahdollisuudet ovat harvassa, kahvin laatu ja tuoreus ratkaisevat. Kokeilemalla erilaisia sesonginmukaisia pientilakahveja voi myös tuoda uudenlaista jännistystä arkeen.

Voit esimerkiksi tilata Kaffa Kotiin kestotilauksen työtekijöille. Silloin kaikille toimitetaan postiluukkuun kahden viikon tai kuukauden välein erilaisia pientilakahveja.

Kahvi tuo ihmisiä yhteen

Kahvi on sosiaalinen liima. Sen ympärille on helppo kokoontua ja aloittaa keskusteluja. Niin on myös silloin, kun töitä tehdään etänä tai osittain etänä! Tapoja tuoda etätiimi yhteen kahvin äärelle voi olla esimerkiksi:

  • Live-tasting joka tehdään yhdessä videoyhteydellä. Näin voi esimerkiksi valita uuden kahvin toimistolle yhdessä. Myös Kaffan paahtajat ja kouluttajat voivat vetää tiimillesi etä-tastingin, ole yhteydessä!
  • Viikottainen yhteinen kahvihetki toimistolla, esimerkiksi perjantai-kahvit, jolloin kaikki kykenevät tulevat fyysisesti paikalle ja tarjolla voi kahvin lisäksi olla pieni herkku.
  • Sisäisen viestintävälineen, esim Slackin oma kahvi-kanava, jossa jutellaan kahvista ja kaikesta mistä kahvitauolla yleensä puhuttaisiin - ei työasioita tänne!
  • Fyysinen cupping-hetki Kaffan paahtajan tai kouluttajan kanssa, joko Kaffalla Punavuoressa tai omalla toimistollanne. Tämä voidaan toteuttaa myös hybridi-mallina. Ole yhteydessä ja varaa omasi, me tarjoamme!

Kahvi voi edelleen olla työpäivän palauttava rauhan hetki

Vaikka työnteko muuttuu ja tavat ja työkulttuuri sen mukana, kahvi voi edelleen olla valtava voimavara yhteisölle ja yksilölle.

Kahvista saa boostia päivään ja se auttaa myös ujompia sosialisoitumaan tiimiläisten kanssa. Kahvi ei vaadi paljoa - se on meistä jokaiselle tuttu asia. Pienillä panostuksilla siitä saa kuitenkin paljon iloa irti.

Muistathan pitää kahvitaukosi, ihan joka päivä. Nautinnollisia kahvihetkiä!

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.