
Mitä on cupping?
Share
Cupping on standardoitu menetelmä, jonka avulla kahvin aromeja, makuja ja ominaisuuksia arvioidaan ammattilaisten kesken. Tämä universaali tapa maistaa kahvia varmistaa sen, että kahvia maistetaan samalla tavalla kaikkialla maailmassa. On tärkeää, että kaikki kahvin parissa työskentelevät ammattilaiset, kuten mm. viljelijät, kahvin prosessoijat, paahtajat, baristat ja myyntiedustajat maistavat kahvia tismalleen samalla tavalla.
Miten cupping tehdään
Ihanteellista olisi, että käytettävät pavut jauhettaisiin juuri ennen maistelua. Cuppingissa jauhettu kahvi uutetaan ilman suodatusta. Siinä arvioidaan kahvin tuoksua, makua, hapokkuutta, jälkimakua ja suutuntumaa. Maistelu tapahtuu lusikalla siemailemalla (tai oikeastaan ryystämällä), jotta kahvin aromit pääsevät kunnolla esiin.
Haluatko kokeilla cuppingia kotona?
Tarvitset:
- Erilaisia kahveja (esim. eri paahtoasteita tai eri alkuperämaista)
- Lusikoita
- Kiehuvaa vettä
- Vaa'an
Toimi näin:
- Jauhettua kahvia tulee noin 6 g 1 dl vettä kohden. Jauha pavut keskikarkeaksi, tai vaihtoehtoisesti laita kuppiin valmiiksi jauhettua kahvia. Voit tässä kohtaa nuuhkaista jauhettua kahvia kuivana - tämä antaa ensivaikutelman kahvin aromeista.
- Kaada jauhetun kahvin päälle noin 90-96 °C vettä siten, että kaikki kahvi varmasti kastuu. Anna kahvin uuttua 4 minuuttia.
- Pinnan päälle muodostuu kahvinpuruista “kuori”. Riko se lusikalla ja samalla voit haistaa kahvia.
- Poista pinnalle jääneet kahvinporot lusikalla.
- Ota lusikalla kahvia ja ryystä se voimakkaasti, jotta kahvi leviää tasaisesti suussa ja mukana tulee myös ilmaa. Analysoi kahvin makua, hapokkuutta, makeutta, suutuntumaa ja jälkimakua.
-
Suosittelemme maistelemaan kahvit läpi useaan kertaan koska ensimmäisellä kerralla voi tuntua siltä, ettei maista kahvien eroja. Lisäksi kahvin jäähtyessä kahveista saattaa löytyä uusia makuja. Kirjaa ylös, mitä aromeja ja makuja tunnistat kahvissa. Voit käyttää apunasi alla olevan kuvan makuympyrää.