Tänä kesänä ylitämme itsemme - kahvin voimalla

Tänä kesänä ylitämme itsemme - kahvin voimalla

Kaffa Kahvi ja Polkupyörä
Monelle meistä kahvi on asia, jota ilman päivä ei vain lähde käyntiin. Kahvikuppi kädessä kohtaamme uuden aamun ja sen tuomat haasteet ja mahdollisuudet. Kun kahvia on juonut vuosikausia, ei ehkä enää edes huomaa sen vaikutusta, mutta sen puutteen kyllä. Kahvin voima piilee opitussa rutiinissa ja sen sadoissa vaikuttavissa aineissa, joista useimmille tunnetuimpia ovat kofeiini ja antioksidantit.


Kahvin juominen kertoo keholle ja mielelle, että nyt on aika hommiin, oli se sitten aamulla tai keskellä päivää, ennen suurta fyysistä tai henkistä rutistusta. Markkinoilla on yhä enemmän myynnissä myös muita suorituksia parantavia laillisia aineita, niin juomajauheiden, geelien kuin pillerienkin muodossa. Lähes aina yksi vaikuttavista aineista näissä on kofeiini. Kahvi on kuitenkin edelleen edullisin ja luonnollisin tapa saavuttaa kaivattu lisäenergia.

Kahvin vaikutusta urheilusuorituksiin sekä palautumiseen on tutkittu paljon. Kaffan tiimi on ottamassa vastaa suuren urheiluhaasteen kesällä 2021, joten haluamme optimoida tuloksemme ja ylittää itsemme meille rakkaimman suoritusta parantavan aineen - mustan kahvin - avulla. Lue lisää urheiluhaasteestamme artikkelin lopussa. Puhutaan kuitenkin ensin kahvista ja sen vaikutuksista.

1. KAHVI PIRISTÄÄ


Kahvin imeytyessä verenkiertoon, sen sisältämä kofeiini lisää verenkiertoa ja sydämen sykettä, ja voi parantaa urheilusuoritusta.

British Journal of Sports Science on tehnyt aiheesta tutkimuksen, jonka mukaan kahvia juoneet kohdehenkilöt juoksivat 1500 metrin matkan juoksumatolla noin 4.2 sekuntia nopeammin kuin keskimääräinen kontrolliryhmän henkilö. Tämä tulos ei varmasti yllätä ketään. Jokainen meistä on varmaan joskus toteuttanut vasten tahtoaan anekdoottisia tutkimuksia siitä, miten hommat sujuu hieman hitaammin kun kahvi on päässyt loppumaan.

On huomioitava myös, että kofeiinin vieroitusoireisiin kuuluu ahdistus, ärtymys ja väsymys. Siksi tutkimuksia tehdessä kontrolliryhmän pitäisi olla henkilöitä, jotka eivät normaalisti kuluta kahvia lainkaan, mutta tutkimus ei mainitse henkilöiden normaalia kahvin kulutusta. Todettakoon kuitenkin, että kahvin piristävä vaikutus on useimmille tuttu. Kysymys siis kuuluu, millä muilla tavoilla kahvi voi olla hyödyksi tai haitaksi urheilusuorituksessa tai siihen valmistautumisessa?


2. KAHVI SUOJELEE JA PALAUTTAA STRESSISTÄKahvi sisältää satoja bioaktiivisia yhdisteitä, ja niistä tärkeitä etenkin urheilun ja stressin kohdalla ovat antioksidantit, eli hapettumisenestoaineet.

Hapetusreaktio on osa normaalia aineenvaihduntaa ja sitä tapahtuu jatkuvasti elimistössämme. Sen tuloksena kehomme kohtaa oksidatiivista stressiä, joka kuluttaa elimistön rakenteita. Aineenvaihdunta kiihtyy urheilusuorituksen aikana, joten oksidatiivista stressiä vähentävät aineet ovat erittäin tärkeitä juuri paljon liikkuville. Oksidatiivista stressiä pidetään suurena tekijänä ikääntymisessä sekä rappeutumissairauksissa ja vammoissa.

Antioksidantteja saa monista lähteistä, kehomme valmistaa osaa itse ja moni on varmasti kuullut esimerkiksi mustikoiden korkeasta antioksidanttimäärästä. Kahvilla on kuitenkin tässä vertailussa erityinen asema, sillä sen sisältämä kofeiini kiihdyttää verenkiertoa, joka puolestaan nopeuttaa antioksidanttien pääsyä solujen käyttöön ja suojaksi. Antioksidanttien nauttiminen kofeiinin kanssa voi siis olla erittäin tehokas tapa saada nämä tärkeät aineet kehon käyttöön, ja niin ollen parantaa etenkin urheilusuorituksesta palautumista.

Liika on kuitenkin liikaa. Etenkin voimaharjoittelun yhteydessä antioksidanttien yletön saanti ei välttämättä ole eduksi. Lihasten palautuminen ja rakentuminen perustuu nimittäin lievään tulehdusreaktioon, ja antioksidanttien läsnäolo voi näin ollen jopa hidastaa lihaskasvua.


3. KAHVI AUTTAA PUSKEMAAN KOVEMPAA


Palautuminen on erityisen tärkeää suureen suoritukseen valmistuessa, ja vieläkin tärkeämpää jos treenien aikana pusketaan kauas mukavuusalueelta. Kahvilla voi olla kätensä pelissä myös tässä.

Tutkijat Illinoin Yliopistossa ovat todenneet, että henkilöt jotka juovat kahvia ennen urheilusuoritusta raportoivat tuntevansa vähemmän kipua ja niin ollen puskevansa pidemmälle suorituksessaan. Tällekin ilmiölle selitys löytyy kofeiinista. Kofeiini estää väliaikaisesti osan aivojemme reseptoreista, jotka vastaavan kivun tunteen välittämisestä. Lisäksi kofeiini vapauttaa dopamiinia ja beta-endorfiineja, jotka auttavat meitä selviytymään kivun tunteesta. Tämä yhteisvaikutus voi johtaa siihen ylimääräiseen kilometriin, minuuttiin tai toistoon, joka olisi normaalisti liian kivulias!

Kahvin laadulla on väliä. Antioksidanttien pitoisuus kahvissa vähenee ajan kuluessa etenkin jos kahvi on kosketuksissa hapen kanssa. Siksi tuoreen ja mieluusti tuoreeltaan jauhetun kahvin nauttiminen maksimoi antioksidanttien hyödyn. Puhumattakaan suoranaisesti huonolaatuisesta kahvista, joka voi sisältää pahimmillaan homeita ja ympäristömyrkkyjä.

Puhdas, tuore kahvi voi olla paras luonnollinen vaihtoehto kemikaalisille pre- ja post-workout juomajauheille.

Kahvin liiallisella kulutuksella voi olla myös haittoja. Kahvin vaikutus aineenvaihduntaan voi aiheuttaa epämukavia tuntemuksia urheilusuorituksen aikana, jos kahvia on nautittu liikaa tai ärtyvään vatsaan. Suurissa määrin kofeiini voi haitata kalsiumin imeytymistä, joka voi aiheuttaa luuston heikkenemistä. Lisäksi kahvin vieroitusoireet voivat olla haitallinen tekijä pitkän suorituksen aikana jos kahvia ei tankata tasaisin väliajoin. Nautitaan siis järkevästi!

Viisi Kaffalaista ovat ottaneet vastaan haasteen osallistua ensimmäiseen vuosittaiseen Saimaa Cycle Tour -tapahtumaan, joka järjestetään 9.-10.7.2021. Pyöräilytapahtuman reitin pituus on 285 kilometriä! Reitin varrella tarjoillaan Kaffan kahvia yhdeksällä pisteellä, ja pyöräilemiseen aikaa on varattu koko yötön yö perjantain 9.7. Ja lauantaina 10.7. välillä. Lue lisää täältä

Yllä olevien tietojen pohjalta suosittelemme suureen urheilusuoritukseen valmistautuville Kaffalaisille kupillista tuoretta kahvia noin tunti ennen treeniä ja toista kupillista noin puoli tuntia treenin jälkeen. Kokonaisuudessaan suosittelemme maksimissaan neljä kuppia mustaa kahvia päivässä.

Seuraa Kaffan tiimin valmistautumista somessamme ja jos et itse pääse paikalle, voit seurata myös itse tapahtumaa Kaffan dokumentoimana yöttömänä yönä 9.7.

Tuletko mukaan Kaffan pyöräily tiimiin? Ilmoittaudu Saimaa Cycle Tour tapahtumaan ja vastaanotat 20% alennuskoodin treenikahvin tilaamista varten! Ilmoittautuminen tapahtuu täällä ja valittavana on myös lyhyempiä reittejä.

Lähteet:

Adrian B. Hodgson, Rebecca K. Randell and Asker E. Jeukendrup (2013): The Metabolic and Performance Effects of Caffeine Compared to Coffee during Endurance Exercise

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3616086/
Luciana Torquati, Geeske Peeters, Wendy J. Brown and Tina L. Skinner (2018): A Daily Cup of Tea or Coffee May Keep You Moving: Association between Tea and Coffee Consumption and Physical Activity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163361/
Gilberto V de Melo Pereira, Dão Pedro de Carvalho Neto, Antonio I Magalhães Júnior, Fernanda Guilherme do Prado, Maria Giovana B Pagnoncelli, Susan Grace Karp, Carlos Ricardo Soccol (2020): Chemical composition and health properties of coffee and coffee by-products.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32035601/

Lisäksi:

https://www.coffeeandhealth.org/

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.