Kahvin jauhatuskarkeudet

Espressojauhatus
Espressokoneet ovat aina yksilöitä ja parhaan jauhatuskarkeuden löytää vain testaamalla. Kaffan espressojauhatus on suunniteltu sopimaan tavallisimpiin kotiespressokoneisiin. Jos jauhatus tuntuu liian hienolta (kahvi ei meinaa tulla koneesta läpi, voi koettaa hieman vähentää käytettävän kahvin määrää. Jos kahvi taas tulee koneesta läpi todella nopeasti, voi jauhetun kahvin määrää lisätä. Valmiiksi jauhettu espresso kannattaa käyttää melko nopeasti ja säilyttää hyvin ilmatiiviisti, jos haluaa, että espresson pinnalle muodostuu vaalea crema eli vaahtokerros.

Mutteripannujauhatus
Hieman espressojauhatusta karkeampi kahvi toimii parhaiten mutteripannuissa eli mokkapannuissa. Liian hieno jauhatus saa kahvin helposti maistumaan kitkerältä ja sen takia mutteripannuun ei kannata käyttää espressojauhatusta. Kahvia ei kannata tampata vaan vain täyttää suodatinosa täyteen ja hellästi tasoittaa. Näin tehtynä tämän jauhatuksen pitäisi olla juuri sopiva eri kokoisiin mutteripannuihin.

Aeropressjauhatus
Aeropress on siitä kätevä väline, että siinä voi käyttää mitä vain jauhatuskarkeutta kunhan muistaa yhden perussäännön: mitä karkeampi kahvi, sitä pitempi uuttoaika. Kaffalla käytetty jauhatuskarkeus Aeropressille on melko perinteinen, espressoa karkeampi ja suodatinjauhatusta hienompi, lähellä mutteripannujauhatusta. Tällaisella karkeudella suosittelemme n. 1-1:30 min uuttoaikaa. 

Suodatinjauhatus
Suodatinjauhatus sopii kotikäyttöön tarkoitettuihin suodatinkeittimiin, joilla tehdään kahvia n. 0,5-1,5 litraa kerrallaan. Suodatinjauhatusta voi käyttää myös erilaisiin pienempiin (1-3 kupin) pour over -menetelmiin kuten Hario V60 tai Kalita Wave. 

Hieno jauhatus (HJ)
Hieno jauhatus sopii ravintola- ja toimistokäyttöön valmistettuihin suodatinkahvinkeittimiin, joilla tehdään n. 1-2 litraa kahvia kerrallaan. Hieno jauhatus on vain vähän karkeampaa kuin tavallinen suodatinjauhatus.

Pressopannujauhatus
Pressopannussa voi käyttää myös tavallista suodatinkahvia, mutta jos kahvi jauhetaan hieman karkeammaksi, saadaan puhtaampi lopputulos eli kahvi, jossa on vähemmän jauhemaista purua kupin pohjalla. Kaffan pressopannujauhatus on suunniteltu reseptille, jossa kahvin uuttoaika on 4 minuuttia.

Puolikarkea jauhatus (PKJ)
Puolikarkea jauhatus on suunniteltu isommille teollisille suodatinkahvilaitteille, joilla valmistetaan useampi litra suodatinkahvia (esim. 3-6 litraa) kerrallaan. Puolikarkeaa jauhatusta voi käyttää myös Chemex-laitteelle, perkolaattorille tai pannukahvin valmistukseen.