Alkuperämaa esittelyssä: Rwanda

Alkuperämaa esittelyssä: Rwanda

Vuoden ensimmäiset pientilakahvit ovat täällä ja ne tulevat Ruandasta! 


Rwanda tai Ruanda on kaakkois-Afrikkalainen maa, joka sijaitsee Rift laaksossa, naapureinaan Burundi, Uganda ja Kongon Demokraattinen Tasavalta. Maisemat Ruandassa ovat melko mäkisiä, ja maa tunnetaankin “tuhansien mäkien maana”. Tämän ansiosta myös kahvin kasvatukselle on tarjolla monenlaisia erilaisia korkeuksia. Ilmasto Ruandassa on subtrooppinen, ja maaperä melkoisen vulkaanista, mistä kahvi tietysti pitää.

Kahvin kasvattaminen on suosittua hommaa Ruandassa, mutta sitä tekee lähes yksinomaan pienviljelijät. Suuret viljelmät ovat erittäin harvinaisia, ja koska moni viljelijä viljelee omavaraisuuteen, kahvia kasvatetaan monien muiden käyttökasvien ohella. Yhdellä viljelijällä saattaa olla vain pari kahvipuuta, joiden sato on tuskin säkillinen kahvia yhteensä.


Koska kahvin myyminen eteenpäin, paahtimoille on käytännössä mahdotonta näillä määrillä, Ruandalaiset viljelijät lyövät hynttyyt yhteen osuuskunnan tavoin. Ympäri maata löytyy pesuasemia, joille viljelijä voi tuoda kahvinsa, ja joissa kahvit sen jälkeen prosessoidaan ja kuivataan eteenpäin myytäviksi. Pesuasemia pyörittää Rwanda Trading Company, organisaatio joka on pitkälti vastuussa siitä, että Ruandalainen kahvi on kehittynyt yhä laadukkaammaksi ja saanut ansaitsemaansa huomiota kahvimaailmassa.

Pesuasemat toimivat siis niin, että viljelijät tuovat yhden tai kaksi säkkiään asemalle, missä kahvi prosessoidaan ja laatu tarkistetaan. Useilla pesuasemilla tuotetaan niin sanottua “perus”-kahvia, eli alle 85 pisteen kahvia, ja myös erikoiskahvia, joka on yli 85 pisteen cupping scoren saanutta kahvia. Tästä laadukkaammasta kahvista niin viljelijä kuin pesuasemakin saa tietysti parempaa hintaa, joten on kaikkien edun mukaista, että laatua pyritään kokoajan parantamaan.

Pesuasemat kilvoittelevat keskenään parhaiden viljelijöiden kahveista, ja se on hyvä insentiivi parantaa jatkuvasti niin kahvista viljelijälle maksettavaa hintaa, kuin muita etuja kuten koulutusohjelmia, joita pesuasema tarjoaa viljelijöilleen. Laatu nousee, infrastruktuuri ja koulutus paranee ja sen myötä yhteisöjen elintaso kohenee. Tämä on todellista kestävää kehitystä, ja Ruanda lupaa paljon kahvimaailmalle myös tulevaisuudessa.

Ruandassa kasvatetaan suurimmilta osin Bourbon -lajikkeiden kahveja, vaikka muitakin lajikkeita on toki kasvatuksessa. Tästä iso osa on punaista Red Bourbonia, mutta myös mielenkiintoisia mutaatioita löytyy paljon.

Uusimat pientilakahvimme Gitwe ja Kirambo (nimetty pesuasemien mukaan) ovat molemmat loistava esimerkki laadukkaasta Ruandalaisesta erikoiskahvista. Gitwe on pesty versio Reb Bourbonia ja Kirambo puolestaan natural. Ne on molemmat paahdettu vaaleaksi makujen korostamisen ja kunnioittamisen vuoksi.
Molemmista kahveista voi löytää mielenkiintoisia trooppisia hedelmiä. Siinä missä Gitwe tarjoaa puhdasta, kevyttä sitruksista hapokkuutta, Kirambon valtti on viettelevä, cocktail-kirsikkamainen hapokkuus.


Katso myös Youtube-videomme Ruandasta täältä!


Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.