Kofeiiniton kahvi on loistava vaihtoehto terveydestä huolehtiville
Share
Viime vuosina kofeiinittoman kahvin hörppimisestä on tullut trendikästä ja iltakahvista on monelle tullut lähes samanlainen rutiini kuin aamukahvista. Kofeiiniton kahvi eli decaf onkin kuin taikajuoma - se tarjoaa herkullisen kahvielämyksen ilman negatiivista vaikutusta uneen.
Myös kofeiiniherkille tämä trendi on toivottu, sillä sen myötä nykyään hyviä kofeiinittomia kahveja on paljon tarjolla! Esimerkiksi Kaffa Roasteryn oma kofeiiniton kahvi Dekaffa maistuu aivan kuin kahvilta ja et varmastikaan erottaisi maun perusteella sen olevan kofeiinitonta.
Onko kofeiiniton kahvi terveellistä?
Ja entä onko kofeiiniton kahvi terveellisempää kuin tavallinen kahvi? Kofeiiniton kahvi on hellävarainen hermostolle, mikä tekee siitä loistavan vaihtoehdon ihmisille, jotka haluavat välttää kofeiinin aiheuttamaa levottomuutta tai unettomuutta. Kofeiiniton kahvi voi auttaa ylläpitämään tasaisempaa energiatasoa koko päivän ajan ilman energiapiikkejä. Kofeiiniton kahvi voi olla hyödyllinen niille, jotka ovat herkkiä kofeiinin aiheuttamille stressireaktioille tai joilla on korkea stressitaso.
Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiini voi vaikuttaa unen laatuun ja unihäiriöiden lisääntymiseen, jonka vuoksi iltakahvittelu ei ole monelle mahdollista. Mutta kofeiinittoman Dekaffan avulla voit nauttia herkullisesta kahvihetkestä huolettomasti myös iltaisin.
Kofeiini nostaa verenpainetta, joten kofeiiniton kahvi voi olla sydämelle ystävällisempi vaihtoehto. Vaikka kofeiiniton kahvi ei ole koskaan 100% kofeiinitonta (siinä on kuitenkin vähemmän kofeiinia kuin monessa eri teessä tai suklaassa), sen vaikutus verenpaineeseen on yleensä vähäisempi kuin tavallisen kofeiinipitoisen kahvin.
Joidenkin kohdalla raskauden ja imetyksen aikana lääkäri saattaa suositella vähentämään kofeiinin käyttöä. Kofeiiniton kahvi tarjoaa näissä tilanteissa vaihtoehdon, jossa kahvinjuonnista ei tarvitse kuitenkaan luopua kokonaan.
Lue täältä lisää vastauksia yleisimpiin kahvikysymyksiin ja myytteihin!
Onko kofeiiniton kahvi luonnollista ja miten kofeiiniton kahvi tehdään?
Kofeiini voidaan poistaa kahvista eri tavoilla ennen kahvipapujen paahtamista ja osa menetelmistä on luonnollisempia kuin toiset. Lisäksi valitulla menetelmällä voi olla vaikutusta kahvin makuun.
Kaffan oma Dekaffa on tehty kofeiinittomaksi sokeriruokomenetelmällä, joka on prosessina hellävarainen. Siinä raakakahvi höyrytetään lähdevedellä ja huuhdellaan useita kertoja sokeriruo'osta luonnollisesti saatavalla etyyliasetaatilla, joka "imee" kofeiinin itseensä. Etyyliasetaatti höyrytetään pois pavuista ja lopuksi pavut kuivataan ja kiillotetaan ennen kuljetusta. Menetelmän lopputuloksena kahvipavut ovat hieman makeampia ja paahtaessa papujen väri muuttuu tummaksi vaikka paahto olisikin keskipaahtoista.
Muut tällä hetkellä käytetyt menetelmät ovat Swiss Water -menetelmä sekä CO2 / hiilidioksidi -menetelmä.
Swiss Water -menetelmässä kahvipavut kiillotetaan ja sen jälkeen ne liotetaan kuumassa vedessä. Samalla kuitenkin myös kahvin aromit uhkaavat poistua, mitä estetään hyödyntämällä osmoosia eli käytännössä pitämällä vedessä jo valmiiksi kahvin aromeja, jotka ovat irronneet jo aiemmasta kahvipapusetistä. Lopuksi vesi suodatetaan aktiivihiilisuodattimen läpi, jolloin kofeiini poistuu ja kahvipapujen kanssa jäljelle jäävät kahvin aromit.
CO2 / hiilidioksidi- menetelmässä kahvipavut asetetaan paineastiaan, johon syötetään hiilidioksidia. Kun hiilidioksidi imee kofeiinia, se muuttuu liuokseksi, joka voidaan erottaa helposti kahvipavuista. Hiilidioksidilla on erityinen kyky sitoa kofeiinia, mutta samalla se säilyttää kahvin aromit ja makuyhdisteet. Menetelmän huono puoli on se, että se on suhteellisen kallis.
Jos et ole vielä kokeillut kofeiinitonta kahvia, anna sille mahdollisuus!