Mitä on cascara?

Mitä on cascara?

Harva tietää, että kahvi on oikeasti marja. Kahvimarjan sisällä on yleensä kaksi kahvipapua, jotka eri prosessointimenetelmillä irrotetaan kahvimarjan hedelmälihasta ja kuoresta. Sen jälkeen pavut kuivataan ja kuljetetaan meille paahdettavaksi. Kahvimarjan kuori, cascara, on maailmanlaajuisesti valtavan kokoinen sivuvirta, joka on pitkään jäänyt hyödyntämättä elintarviketeollisuudessa.

Cascara tarkoittaa espanjaksi “kuorta”, ja se viittaa nimenomaan kahvimarjan kuivattuun kuoreen. Cascarassa on kuitenkin luonnollisesti myös mukana vähän kahvimarjan hedelmälihaa, jonka tilavuus kuivuessaan pienenee.

Mihin cascaraa käytetään?

Cascarasta voi valmistaa uuttamalla teenkaltaista juomaa tai siitä voidaan tehdä myös  kylmiä virvoitusjuomia ja mocktaileja. Cascara on maultaan makea, hedelmäinen ja kevyen luumuinen. Se ei muistuta kahvia, vaan tuo mieleen kuivattuja hedelmiä, rusinaa ja mustaa teetä.

Tällä hetkellä Suomessa ei ole valmiita cascaraa hyödyntäviä elintarvikkeita, mutta Yhdysvalloissa markkinoilta löytyy joitain virvoitusjuoman tyyppisiä juomia. EU:ssa cascara hyväksyttiin juomien valmistukseen vuonna 2022.

Moni kahvinviljelijä ei hyödynnä cascaraa mitenkään. Perinteisesti kahvimarjasta onkin hyödynnetty vain sen sisällä olevat pavut ja cascara on päätynyt jätteeksi tai vaikka lannoitteeksi. Cascara-juomia juomalla koko kahvimarja voitaisiin hyödyntää, mikä vähentäisi hävikkiä ja toisi viljelijöille lisätuloja kahvipapujen myynnin rinnalle. 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.