Perinteisellä kahvinkeittimellä saa aikaiseksi loistavaa kahvia - kun tietää nämä pari kikkaa

Perinteisellä kahvinkeittimellä saa aikaiseksi loistavaa kahvia - kun tietää nämä pari kikkaa

Monelta suomalaiselta löytyy kotoaan Moccamaster tai muu automaattinen suodatinkeitin. Mutta miten kahvinkeitin oikein toimii? Ja miten sillä saa aikaiseksi kahvilan tasoista kahvia, kotona?

Automaattisen kahvinkeittimen toimintaperiaate

Automaattisen kahvinkeittimen toimintaperiaate on lopulta melko yksinkertainen. Kun olet ladannut keittimen ja napsautat sen päälle, keittimen sisällä oleva lämpöelementti alkaa kuumenemaan.
Tässä vaiheessa vesitankin kylmä vesi ohjautuu alaspäin lämpöelementin luokse, ja lopulta saavuttaa kiehimispisteen. Tämän aiheuttama energia ajaa veden ylös ja kohti “dripperiä” eli veden tiputinta. Vesitankki monitoroi veden määrää, ja kun tankki on tyhjä, lämpöelementti menee pois päältä.

Vesi saapuu dripperiin noin 95 asteisena ja tippuu siitä koriin, jossa on valmiina jauhettu kahvi ja suodatinpaperi. Tämän jälkeen uutto on periaatteessa samanlainen prosessi kuin esimerkiksi v60 tai Chemexillä.
Kahvi tippuu sen jälkeen lasikannuun, joka istuu yleensä lämpölevyn päällä.

Suodatinkeittimen puhdistus

Ennen kuin pääsemme uuttamaan, on tärkeää pitää huoli siitä, että kahvinkeittimemme on varmasti puhdas. Pidetään mielessä, että kahvijuomasi on periaatteessa vain vettä ja kahvin rasvoja sekoittuneen. Kahvi on siis erittäin öljyinen tuote. Nämä öljyt ovat kontaktissa monien kahvinkeittimen osien kanssa, ja ne voivat kerääntyä ja alkaa pilaantumaan pienissä kolosissa tai esimerkiksi kahvipannun seinämissä. Tästä johtuu “vanhan kahvinkeittimen” maku kahvissa, kuten myös valitettavasti se perinteinen “huoltoasemakahvin” maku.

Erityisesti lasipannu, sen kansiosa ja kori jossa suodatin sijaitsee ovat rasvalle täydellisiä pinttymäpaikkoja. Pese ja puunaa nämä säännöllisesti. Moccamasterissa nämä osat voi turvallisesti pestä pesukoneessa. Älä koskaan käytä likaista lasipannua veden mittaamiseen. Tämä on yksi suomalaisten kotikeittiöiden helmasynneistä, ja aiheuttaa sen, että öljyjä voi kerääntyä vesitankkiin ja koneen sisälle, mistä niiden puhdistaminen on paljon vaikeampaa.

Pidä siis suodatinkeittimesi puhtaana ja käytä puhtaita välineitä veden mittaamiseen. Pese keitin aika-ajoin pesukoneessa, vedellä ja tiskiaineella tai viinietikalla. Keitä koneesta läpi siihen tarkoitettua puhdistusainetta tai viinietikkaliuosta tarvittaessa.

Näin keität parempaa kahvia kotona

Nyt kun tunnet kahvinkeittimesi toimintaperiaatteen ja olet puhdistanut kaikki osat huolellisesti, on aika pistää sumppi pihisemään!

Kahvin makuun vaikuttaa puhtauden lisäksi raaka-aineet (kahvi ja vesi), mittaus ja määrät sekä tuoreus ja uuttoaika, eli jauhaminen.


Raaka-aineet

Koska luet tätä blogia oletamme että olet jo hyvinkin tietoinen siitä, että kahveissa tosiaan on eroja. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta joitpa sitten tummaa tai vaaleaa, mustana tai maidolla, kylmänä tai kuumana, on kahvipavun laadulla väliä. Vesi puolestaan on onneksemme Suomessa erityisen hyvälaatuista, ja tuottaa harvoin haasteita koti-uuttajalle.


Kahvi on useimmiten parhaimmillaan pari viikkoa paahdon jälkeen, noin kolmen kuukauden ikään asti. On siis olemassa liian tuorettakin kahvia, mutta se on “ongelma” jonka kanssa moni meistä ei joudu painia. Sen sijaan valitettavan usein markettikahvi on vanhaa ja kahvin aromit jo huomattavasti heikentyneet

Erikoiskahvi on kahvia, joka on saanut yli 85(/100) pistettä universaalissa “cupping score” pisteytyksessä. Se on siis parasta laatua, ja siihen kannattaa panostaa. Pienpaahtimot paahtavat yleensä vain erikoiskahveja.

Tuoreuden ja erikoiskahvi-statuksen lisäksi kahvissa kannattaa kiinnittää huomiota sen eettisyyteen, prosessointiin ja alkuperään ja mahdolliseen sekoitukseen. Kahvisekoitus on monen tai jopa monen kymmenen tilan tuote sekoitettuna, kun taas “Single Origin” tai pientilakahvit ovat vain yhden tilan ja tuottajan kahvia. Kumpikaan näistä ei välttämättä ole huono, mutta parhaiten oman unelmien kahvin löytää testaamalla monia vaihtoehtoja.

 

Mittaus

Tähän meillä on yksi, vahva suositus: vaaka. Joskus voi tuntua, että vaa’alla mittaaminen vaatii liikaa ylimääräistä aikaa. Kahvin uuttaminen täydellisesti on kuitenkin melko tarkkaa tiedettä, ja jo muutaman gramman ero voi vaikuttaa lopputuloksen makuun huomattavasti, etenkin kotona kun määrät ovat yleisesti pienemmät. Vaa’alla voit mitata niin veden kuin kahvipurujenkin painon. Pidä kirjaa resepteistäsi, ja seuraa miten eri määrät vaikuttavat lopputulokseen!

Suosittelemme 100g vettä jokaiselle 6 grammalle kahvia. Tätä voi kuitenkin säätää oman maun ja kahvin jauhatusasteen mukaan.Jauhaminen

Kahvimyllyn hankkimisella on kenties suurin vaikutus kotikahvisi laatuun ja makuun. Myllyt voivat olla kalliita, mutta ne ovat myös sen arvoisia. Kahvin maku alkaa heikkenemään lähes heti jauhamisen jälkeen, ja vaikka ostaisit kahvisi tyhjiöpakattuna, siitä on silti kadonnut kaikki hienoimmat aromit siihen mennessä kun pääset itse uuttamiseen.

Suodatijauhatus on yleisesti käytetty termi näille laitteille valmiiksi jauhetulle kahville. Se ei kuitenkaan ole standardi, eli jauhatus voi vaihdella eri brändien ja tuotteiden välillä. Pane siis merkille miten kahvisi uuttuu jos keität sen valmiiksi jauhetusta kahvista, ja säädä reseptiä tarvittaessa.

Mitä suurempi jauhatus, sitä nopeampaa vesi tulee läpi, eli sitä lyhyempi uuttoaika. Mitä hienompi jauhatus, sitä hitaammin vesi tulee kahvista läpi, eli sitä pidempi uuttoaika. Pidempi uuttoaika tarkoittaa hieman vahvempia ja rikkaampia makuja, kun taas lyhyempi uuttoaika voi tuoda esiin hennompia ja hienompia aromeja. Kokeile molempia, ja löydä oma lempparisi!


Lisää vinkkejä

  1. Käytä valkoista suodatinpaperia ja huuhtele se aina ennen kahvin lisäämistä. Hyvä tapa huuhdella suodatin on keittää keittimen läpi pieni määrä vettä ennen varsinaista uuttoa

  2. Käytä ajastinta apuna, ja pidä tippalukko päällä ensimmäiset 30 sekuntia siitä, kun kuuma vesi on osunut kahviin. Voit antaa kahvipuruille myös pienen sekoituksen tässä vaiheessa ennen kuin avaat tippalukon. Näin kaikki kahvipurut kastuvat tasaisesti.

  3. Älä juo kahviasi tulikuumana! Kahvi on parhaimmillaan noin 60 °C juomalämpötilassa, joten laita rohkeasti lämpölevy pois päältä ja nauti kahvisi hieman jäähtyneenä, jotta saat nauttia kaikista aromeista.

Katso viimeisin Youtube-videomme, ja uuta unelmiesi kahvi Moccamasterilla paahtaja Miken seurassa täältä
Iloisia kahvihetkiä!
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.