Cupping Club on toistuva kahvinmaistelusessio kaikille kahvin ystäville!

Cupping Club on toistuva kahvinmaistelusessio kaikille kahvin ystäville!

Kahvi tunnetusti tuo ihmisiä yhteen! Olemme järjestäneet Punavuoren kahvilallamme vaikka kuinka monia, yleisölle avoimia kahvinmaisteluhetkiä Kaffan historian aikana. Tänä kesänä päätimme aloittaa joka kuukausi toistuvan Cupping Clubin, jonka idea on hyvin simppeli: maistella kahveja yhdessä ja keskustella niistä.

Elokuussa aiheena oli prosessointimenetelmät

Melko usein kahvilamme asiakkaat ovat ihmeissään kuullessaan esimerkiksi "pestystä kahvista" ja sen vuoksi elokuun teemaksi olikin Cupping Clubin järjestäjänä toimiva baristamme Iita valinnut erilaiset prosessointimenetelmät. Prosessointi tarkoittaa sitä vaihetta, kun kahvipensaasta poimittu kahvimarjasta käsitellään viljelymaassa meille paahtovalmiiksi eli yksinkertaistettuna siitä otetaan kuori pois ja papu kuivataan. Joillain viljelijöillä on omia prosessointiasemia, mutta usein pienemmät viljelijät käyttävät yhteisiä tai jonkun muun omistamia asemia. Cupping Clubissa saimme kuulla pääpaahtajamme Miken kertomana monenlaisista "taikatempuista", joita prosessointivaiheessa todelliset kahvinviljelijänörtit harrastavat saadakseen pavuistaan irti mitä erikoisempia ja upeampia kahvimakuja.

Pesty kahvi on yleinen tapa prosessoida kahvia. Siinä kahvimarjat liotetaan vedessä ja samalla voidaan erotella hyvät ja huonommat pavut toisistaan. Pestystä kahvista on myös helpompi maistaa kahvin alkuperämaa (esimerkiksi brasilialaiset kahvit ovat usein pehmeän pähkinäisiä). Mitä monimutkaisemmaksi kahvipavun prosessointia viedään, sitä vaikeammaksi alkuperämaan tunnistaminen käy. Erikoisempi prosessointi (esim. anaerobinen pesty) voi siis viedä kahvista pois jotain sille ominaista, mutta samalla tuoda jotain hyvin mielenkiintoista tilalle. On helppo ymmärtää, miksi monet hurahtavat tähän aiheeseen!

Tällä kertaa cupping-pöydällä olevista kahveista löytyi mm. hunajaprosessoitu kahvi, jossa kahvimarjat kuivataan niin, että pavun päälle jätetään kerros hedelmälihaa. Hedelmäliha muuttuu auringossa hunajan kaltaiseksi. Hunajafermentointi tekee kahvista pehmeän pyöreää ja pavuista tulee myös sitä tummempia, mitä pidempää ne hunajassa uivat.

Anaerobista eli ilman happea suljetuissa astioissa tapahtuvaa kahvin prosessointia voi tehdä hyvin monella tavalla ja omille pavuille parasta tyyliä monet viljelijät tykkäävät optimoida ja testata ihan loputtomiin. Esimerkiksi brasilialainen viljelijäystävämme Pedro tykkää pitää kahvimarjoja fermentointiastioissa jopa 96 tuntia. Kuulimme myös kolumbialaisesta viljelijästä, joka on tehnyt testejä siitä, miten eriväriset muoviastiat vaikuttavat papuun, kun UV-säteet pääsevät eri tavalla eriväristen astioiden läpi.

Tervetuloa mukaan maksuttomaan kahvitapahtumaan Helsingissä!

Joka kerralla osallistujan on mahdollisuus oppia ja kokea uusia asioita kahvista ja tietysti kehittää omaa makuaistiaan. Cupping Club on ilmainen kahvitapahtuma ja mukaan ovat tervetulleet kaikki ihan untuvikoista kovinpaankin kahvialan ammattilaiseen saakka. Ilmoittautumista ei tarvita - tule vain meidän Punavuoren kahvilalle paikalle ja ota kaveri mukaan! Osoite on Pursimiehenkatu 29.

Näet aina seuraavan Cupping Club -session Instagram-tililtämme.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.