Erilaiset kahvijuomat - löydä oma suosikkisi

Erilaiset kahvijuomat - löydä oma suosikkisi

Tavallisimmat erikoiskahvit ovat monelle kahvinjuojalle tuttuja, mutta tiedätkö, mitä eroa on espresso macchiatolla ja latte macchiatolla? Ja mikä onkaan flat white? Palauta tästä muistiin erilaisten kahvien kahvisanasto:


AMERICANO

Espressokahveista lähimpänä suodatinkahvia, americano on vaihtoehto niille, jotka nauttivat pitkistä kahveista mutta eivät juo maitokahveja. Sisältää tuplashotin espressoa pidennettynä parilla desillisellä kuumaa vettä. Tarjoillaan usein mustana, mutta “white americano” eli americano lorauksella maitoa on myös melko yleinen.

BABYCCINO

Babyccino on sokeriton "kahvi" lapsille. Se sisältää lämmintä maitoa kanelilla tai kaakaojauheella, ilman kahvia. Voit muokata babyccinoa miten tahansa haluat, esimerkiksi lisäämällä vaahtokarkkeja tai keksejä. Muista kuitenkin, että maitoa ei saa lämmittää liian kuumaksi lapsille.

CAFE LATTE

Nimensä mukaisesti maitoisin kaikista, ja usein vetoisuudeltaan suurin kahvilan juomista. Latteen voidaan käyttää haluttu määrä espressoa, mutta usein se sisältää tuplaespresson ja 2-3,5dl vaahdotettua maitoa.

CAPPUCCINO

Cappuccino on noin 1,4-2dl vetoinen juoma, joka klassisesti sisältää yhden shotin espressoa ja loput kupista täytetään vaahdotetulla maidolla. Cappuccinon maitovaahto saa olla rohkean paksua, mutta sen tulisi silti olla pehmeää ja notkeaa. Cappuccinon, kuten kaikki muutkin espressopohjaiset juomat, voi tehdä useammalla espressoshotilla. Cappuccino tarjoillaan joskus myös koristeltuna kaakaojauheella.

COLD BREW

Cold brew eli kylmäuutettu kahvi on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Juoma on helppo valmistaa. Kylmäuutettu kahvi on pehmeä ja kylmä juoma, joka syntyy uuttamalla kahvia kylmässä vedessä 12-16 tuntia. Cold brew toimii hyvänä pohjana monille kahvijuomille. Voit tehdä siitä esimerkiksi cold brew -limonadia, frappea tai vaikka espressomartinia.

ESPRESSO

Espressoa nautitaan yleensä 2–4 cl kerrallaan. Kaffalla sinkkuespresso painaa n.15-25g ja tupla 30-50g. Espressokone muodostaa korkean paineen ja puristaa veden hienoksi jauhetun kahvin läpi. Hyvä espresso on intensiivisen makuinen, mutta makujen pitäisi intensiivisyydestä huolimatta olla miellyttäviä. Jos ei itse ole espresson juoja, voi olla vaikeaa tunnistaa hyvän makuista espressoa. Hyvä espresso maistuu kuitenkin tasapainoiselta ja jälkimaku on pehmeä. Kahvin päällä pitäisi olla crema eli kahvivaahto.

Doppio tarkoittaa tuplaespressoa.

ESPRESSO MACCHIATO JA LATTE MACCHIATO

Tämä erikoinen pari herättää usein hämmennystä kahviloissa, sillä nimestään huolimatta nämä juomat ovat lähes toisensa vastakohdat. Selvennystä asiaan tuo nimen alkuperä, sillä “macchiato” tarkoittaa “liattua”. Siis likainen espresso tai likainen latte (eli likainen maito).

Millä nämä liataan? No espresso liataan tietysti maidolla ja maito espressolla. Oletko vielä kärryillä? Espresso macchiato on normaali espresso, joka on liattu pienellä määrällä, noin ruokalusikallisella maitovaahtoa. Latte macchiato on iso mukillinen tai lasillinen vaahdotettua maitoa, joka on liattu useimmiten yhdellä espressoshotilla, joka on kaadettu lasiin vaahdon läpi vasta maidon jälkeen.

FLAT WHITE

Flat white on modernimpi trendijuoma, joka on erityisen suosittu Australiassa, mutta jota tilataan suhteellisen paljon myös Suomessa. Se on cappuccinon kokoinen lyhyempi maitokahvi, johon käytetään tuplaespresso ja jonka maitovaahto on ohuempi kuin cappuccinossa, muistuttaen enemmän latten maitoa. Flat white on siis tavallaan lyhyempi, vähämaitoisempi ja vahvemman makuinen latte.

Cappuccino ja flat white ovat yleensä samankokoisia kahveja, mutta koko vaihtelee hurjasti. Flat whitessa on suhteessa enemmän espressoa ja notkeampi vaahto kuin cappuccinossa.

Flat white on Kaffan kokemuksen mukaan suosittu erityisesti kiireisten business-tyyppien keskuudessa.

Tutustu kahvivalikoimaamme tästä ja kokeile erikoiskahvien valmistusta kotona!

Back to blog

1 comment

Saved as a favorite, I love your blog!

D-change.net

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.