Elokuu on vielä satavarmasti kesäkuukausi, mutta monille se tarkoittaa myös töihin paluuta kesäloman jälkeen. Osa työntekijöistä hyödyntää etätyömahdollisuutta muita kuukausia enemmän ja toimistolla pyörivää ihmismäärää voi olla vaikea arvioida. Kahvia keitetään silloin ehkä liikaa ja syntyy paljon hävikkiä tai kahvi seisoo luvattoman kauan keittimissä ja maistuu juomakelvottomalta. Kokosimme listan asioista, joilla kahvihävikkiä voi pienentää ja vaihtelevaan ihmismäärään varautua paremmin:
1. Vaihda lasipannut termareihin
Kahvi säilyy moninkertaisesti paremmin termareissa verrattuna lasipannuun. Lämpölevyllä seisova kahvi alkaa olla käyttökelvotonta jo 0,5-1h päästä keitosta, sitä nopeammin mitä pienempi määrä kahvia pannussa on. Termarissa kahvi säilyy hyvänä useamman tunnin.
Joskus jotkut sanovat, että termareissa kahvi maistuu joidenkin mielestä pahalta. Tämä ei kuitenkaan johdu termareista itsestään vaan siitä, ettei niitä ole pesty huolellisesti. Likaisessa termarissa pidetty kahvi takuulla maistuu hirveälle, mutta säännöllisesti pesty säiliö pitää kahvin maun raikkaana pitkään. Vaikka käytössä olisi perinteinen lasipannukeitin, voi keitetylle kahville hankkiä termoskannun, johon kahvi kaadetaan keittämisen jälkeen ja näin saadaan kahville pitempi säilyvyysaika.
2. Sulje avatut kahvipussit huolellisesti
Kahvi säilyy parhaiten ilmatiiviisti suljetussa pakkauksessa. Varsinkin, jos kulutus on normaalia pienempää, kannattaa varmistaa, että avatut kahvipussit suljetaan keittojen välissä erityisen huolella esimerkiksi Weloc-klipsillä. Jos kahvin menekki on usein vaihtelevaa ja laadukas kahvi työntekijöille tärkeä osa onnistunutta toimistopäivää, kannattaa harkita kahvimyllyn hankintaa. Jauhettu kahvi säilyy huonommin kuin pavut ja tuoreen makuista kahvia saa parhaiten silloin, kun kahvi jauhetaan aina juuri ennen käyttöä. Toimistoille voi harkita myllyä, joka jauhaa aina saman annoksen nappia painamalla. Tällöin saadaan aina hyvää ja oikein keitettyä kahvia riippumatta siitä, kuka kahvia keittää.
3. Tee jämäkahvista jääkahvia
Jos kahvia keitetään toimistolla aina tietty määrä, esimerkiksi kolme litraa, mutta välillä juojia on vähemmän, voi osan kahvista säilöä jääkaappiin jääkahviksi. Heti keittämisen jälkeen kahvia voi annostella kuumuutta kestäviin (lasi)pulloihin ja pistää jääkaappiin jäähtymään. Hetken päästä on valmiina helppo ja herkullinen jääkahvi, joka säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Jääkahvin voi nauttia sellaisenaan tai jääpalojen ja/tai maidon kanssa.
4. Automaattikoneista saat aina tuoretta kahvia - kuppi kerrallaan
Jos kahvinkulutus vaihtelee suuresti vuoden ympäri, on kuppi kerrallaan kahvia valmistava automaattikone silloin sopiva valinta. Vaikka monilla automaateille ei voikaan aivan perinteistä suodatinkahvia valmistaa, toimii se monipuolisia vaihtoehtoja tarjoavana laitteena silloin kuin kahvin menekki on välillä vähäistä. Monilla automaateilla voi kuitenkin tehdä myös suurempia voluumeja kahvijuomia silloin, kun toimisto taas täytyy ihmisistä.
Psst. Nyt onkin loistava aika vaihtaa kahvilaite uuteen! Kun ostat Juran uuden X tai GIGA -sarjan kahvilaitteen ennen 30.9.2024, saat 1 vuoden huoltosopimuksen ilmaiseksi. Lue lisää täältä!
5. Tee Kaffa Kotiin -tilaus etätyöläisille
Hyvä kahvi kuuluu myös etätyöläisille! Kaffa Kotiin -tilaus toimittaa papuja tai suodatinjauhettua kahvia postiluukusta kerran tai kaksi kuussa, 300g kerrallaan. Kahvit ovat meidän erikoiseriä, joita ei ole usein saatavilla kuin kaffa kotiin palvelussa ja meidän kahvilalla. Uusia makuja, uusia alkuperämaakahveja ja herkullisia kahvihetkiä myös kotona!
6. Huomioi tärkeät yhteiset aamukahvit
Vaikka etätyö on nykypäivää, on työyhteisöllä suuri vaikutus työhyvinvointiin. Yhteisellä aamupalalla tai aamukahvituokiolla voi koettaa houkutella hybridityötä tekevät toimistolle samaan aikaan. Kahvihetken järjestäminen ei välttämättä vaadi suurta panostusta rahallisesti tai ajallisesti. Jo pieni välipala kahvin kylkeen tekee tilanteesta erityisen!