Kahvin säilytys aiheuttaa aika ajoin kiivasta keskustelua netin keskustelupalstoilla ja iltapäivälehtien sivuilla. Kaffan kahveissa on pääsääntöisesti parasta ennen -päiväys merkitty vuoden päähän paahtohetkestä. Kaikki kahvit ovat totta kai oikein säilöttyinä vuoden ajan ja pidempäänkin aivan juomakelpoisia, mutta tässä muutama vinkki, miten kahvi säilyy optimaalisena pidempään ja milloin kahvi yleensä maistuu kaikkein parhaalta.
Kaikkein parhaiten kahvi säilyy raakana eli paahtamattomana ja paahdon jälkeen säilyvyys on parasta jauhamattoman kahvin kohdalla. Valmiiksi jauhetun kahvin säilytyksessä tulisi siksi olla erityisen huolellinen.
Pavuista jauhaminen
Voiko vanhaa kahvia juoda? Kuinka pitkään kahvi säilyy avaamattomana?
Tehokkain ja helpoin tapa moninkertaistaa kahvin säilyvyys on jauhaa pavut itse. Avaamattomassa pussissa jauhettukin kahvi säilyy hyvänä useamman kuukauden, mutta avatussa pakkauksessa, johon pääsee ilmaa häiritsemään, maku muuttuu melko dramaattisesti jo viikossa.
Mitä laadukkaampaa kahvia haluaa tarjota ja mitä vaativimmalle kahvinjuojille kahvia valmistaa, sitä tärkeämpää on panostaa hyvään myllyyn. Usein he, jotka pääsevät itsejauhetun kahvin makuun, eivät enää eron huomattuaan ole valmiita vaihtamaan takaisin valmiiksijauhettuun kahviin.
- Avaamattomana säilytetty papukahvi maistuu parhaimmalta n. 1 viikko - 4kk paahdosta.
- Avaamattomana säilytetty jauhettu kahvi maistuu parhaimmalta n. 3 päivää - 2kk paahdosta.
Toki näiden jälkeen kahvi on aivan yhtä juotavaa, mutta harjaantunut maistaja alkaa huomata jo selkeitä eroja maussa verrattuna tuoreeseen kahviin. Emme kuitenkaan tietenkään suosittele heittämään tätä vanhempaa kahvia pois, mutta kahvin vanhetessa kannattaa kahvia maistella ja tutkiskella, pitäisikö reseptiä esimerkiksi hieman säätää parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi.
Kahvin nopean ikääntymisen huomaa konkreettisesti esimerkiksi silloin, jos jostain syystä tekee espressoa valmiiksi jauhetusta kahvista. Tätä emme tietenkään suosittele, mutta jo päivän vanha espressojauhe antaa usein huonon tai jopa olemattoman vaahtokerroksen eli creman kahvin päälle.
Ilmatiivis säilytys
Kannattaako kahvi säilyttää purkissa vai kahvipussissa?
Happi on kahvin paha vihollinen, ja jos haluaa kahvin säilyvän pitkään, kannattaa varmistaa, että pakkaukset on suljettu mahdollisimman ilmatiiviisti. Meidän 5kg tynnyri pysyy hyvin ilmatiiviinä, kun kannen laittaa kunnolla kiinni. Mitä täydempi tynnyri, sitä vähemmän ilmaan tynnyriin mahtuu ja sitä paremmin kahvi säilyy hyvänä. Eli täysi tynnyri säilyy parempana pidempään kuin lähes tyhjä tynnyri.
250g tai 1 kg pusseissa kahvi säilyy loistavasti avaamattomana, mutta avattuna on tärkeä pitää huolta pussin tiiviistä sulkemisesta. Kaffalta saa ostettua tehokkaita klipsejä, joiden avulla pussit saa ilmatiiviisti kiinni. Ennen klipsin kiinnittämistä kannattaa puristella pussista mahdollisimman paljon ilmaa pois ja sen jälkeen klipsi kannattaa kiinnittää mahdollisimman alas niin, että pussista tulee tiivis paketti.
On myös hyvä huomioida, että kahvimyllyjen papusäiliöt ovat harvoin täysin tiiviitä. Jos siis kahvin kulutus on pientä, ei säiliöitä kannata täyttää ääriään myöten täyteen vaan täyttää tarpeen mukaan aina vähän kerrallaan. Jos ravintola tai toimisto on pidempään suljettuna esim. kesä- tai joululoman aikana, voi olla hyvä idea tyhjentää papusäiliöt tiiviimpään astiaan siksi aikaa.
Säilytyslämpötila
Pitääkö kahvi säilyttää jääkaapissa? Voiko kahvia pakastaa?
Kahvi säilyy hyvin huoneenlämmössä. Ei siis ole syytä säilöä kahvia kylmäsäilytyksessä. Tässä on useampaa koulukuntaa ja osa ihmisistä haluaa kotona säilöä kahvin jääkaapissa. Ilmatiiviisti suljetun kahvipaketin voi joskus kotioloissa säilyttää jääkaapissa, jos kahvinjuontiin tulee pidempi tauko, mutta jos paketti ei ole täysin ilmatiivis, kosteus ja vahvan tuoksuiset ruuat, kuten juustot tai sipulit, pilaavat kahvin aromit nopeasti.
Ammattikeittiössä emme keksi syytä, miksi kahvit olisivat jääkaappisäilytyksessä. Kahvipaketin koko kannattaa valita niin, että sen saa ajoissa käytettyä loppuun. Kahvia on mahdollista myös pakastaa, tosin tämäkään ei yleensä ammattikeittiöissä ole tarpeen. Jos kuitenkin joskus tällaista haluaa testata, suljettu kahvipussi pistetään kokonaan pakastimeen ja ennen käyttöä sulatetaan avaamatta täysin huoneenlämpöiseksi. Jäisen kahvipussin avaaminen aiheuttaa kosteuden tiivistymistä kahvin pintaan ja kahvi menee tästä pilalle.
Kahvin säilytyspaikkaa valittaessa on hyvä huomioida, ettei varastoi kahvipusseja esimerkiksi uunin tai muiden kuumien laitteiden läheisyyteen. Kuumuus nopeuttaa kahvin ikääntymistä ja siksi paras paikka onkin kuivassa ja viileässä tilassa.