Parhaat kahvivinkit kevään ja kesän juhliin

Parhaat kahvivinkit kevään ja kesän juhliin

Oletko järjestämässä rippijuhlia, ylioppilasjuhlia tai kenties kesähäitä ja kaipaat vinkkejä kahvin keittoon juhlissa? Suomessa on tapana juhlistaa niin pieniä kuin suuriakin hetkiä kahvikupposella. Arkinen kahvihetki muuttuu juhlaksi, kun esiin kaivetaan kauniit posliinikupit tai pöytään katetaan kahvin lisäksi kakkua tai pullaa. Juhlava kahvihetki ei vaadi paljoa, mutta kun juhlavieraiden määrä kasvaa, on hyvä hieman ennakoida. Juhlia suunnitellessa mielessä voi pyöriä monia kahviin liittyviä kysymyksiä, kuten esim. kuinka paljon kahvia tulee varata 50:lle vieraalle?

Tässä sinulle kattava kahvinkeittäjän muistilista juhliin, oli tulossa sitten pienet tai isommat kesäjuhlat. Neuvoja noudattamalla saat vieraillesi varmasti herkulliset kahvit keitettyä ilman stressiä!

Kuinka paljon kahvia 10:lle vieraalle? Entä 50:lle?

Alla olevassa taulukossa on pieni listaus siitä, kuinka paljon kahvia pitää varata, jotta sitä riittää kaksi kupillista vierasta kohden.

 Vieraiden määrä

10

25

50

100

Jauhettu kahvi (1,25dl kupit)

180g

450g

900g

1800g

Jauhettu kahvi (2,5dl kupit)

360g

900g

1800g

3600g

Jos käytössäsi ei ole vaakaa kahvin punnitsemiseen, voit käyttää tätä taulukkoa:

 Veden määrä

1,0 litraa

1,25 litraa

1,8 litraa

3 litraa

5 litraa

Kahvi: Lempeä Voima

60g = 1,5 dl

75g = 1,8 dl

110g = 2,75 dl

180g = 4,5 dl

300g = 7,5 dl

Kahvi: Herra Korppi

60g = 1,7 dl

70g = 2 dl

110g = 3 dl

180g = 5 dl

300g = 8,5 dl

Yleensä täyteen pannuun tarvitaan vettä 1,25 litraa.

Kuten taulukosta huomaat, jauhetun kahvin paino vaihtelee kahvista riippuen ja siksi tummapaahtoista Herra Korppia tarvitsee samaa määrää vettä kohden hieman enemmän kuin Lempeää Voimaa.

Kahvikuppien valinta vaikuttaa keitettävän kahvin määrään

Juhlissa käytettävät kahvikupit ovat usein pieniä, reilun desin kokoisia. Arjessa käytettävät mukit ovat selvästi suurempia, usein yli 2 dl kokoisia. Kannattaa varata kahvia niin, että sitä riittää kaikille (aikuis)vieraille vähintään kaksi kupillista.

Yleisimmissä kahvinkeittimissä vesisäiliön mittarissa yksi kupillinen tarkoittaa 1,25 dl vettä. On myös hyvä muistaa, että osa säiliön vedestä jää kahvinpurujen mukana suodattimeen ja lopullinen kahvimäärä pannussa on hieman pienempi kuin mitä oli alkuperäinen veden määrä. Laskukaavaksi voi ottaa mallin, jossa lopullinen kahvin määrä on n. 15% pienempi kuin veden määrä säiliössä. 1,25 litrasta vettä tulee siis vain hieman yli litran verran kahvia. Ja litrasta kahvia saa n. 6-7 pienempää kahvikupillista tai 4-5 isompaa mukillista kahvia.

Punnitsemalla saat varmemmin hyvää kahvia keitettyä

Mitä enemmän kahvia tarvitsee keittää, sitä enemmän suosittelemme mittaamaan tarvittavan kahvimäärän keittiövaa’an avulla. Kun kiireisessä juhlahumussa keittelee kahvia, kahvimitan tai desimitan avulla mitattuna tekee enemmän virheitä ja kahvin maku saattaa olla aivan jotain muuta kuin mitä toivottiin. Kun kahvi punnitaan, tulee joka kerta varmemmin hyvää ja tasalaatuista kahvia. Punnitsemisen voi tehdä myös etukäteen esim. pakasterasioihin tai pieniin pusseihin niin, että juhlien keskellä ei tarvitse miettiä kahvin annostelua sen kummemmin, kunhan kaataa valmiin annoksen suodatinkeittimeen.

Oikea grammamäärä Kaffan kahville on 60g jauhettua kahvia litraa vettä kohden. Eli yhtä 1,25 dl kupillista kohden tarvitaan kahvia 7,5 grammaa. Esimerkiksi täyteen pannulliseen Moccamasterilla keitettäessä tarvitaan 1,25 litraa vettä ja näin ollen 75 grammaa kahvia.

Jos vaakaa ei kuitenkaan ole käytössä, voi olla hyvä idea testata oikean kahvimäärän mittaaminen jo ennen juhlia esimerkiksi puolen litran mitalla, jolloin kesken juhlien ei tarvitse alkaa laskea yksittäisiä lusikallisia. Perussääntönä voi sanoa, että täyteen, 1,25 l, pannulliseen tarvitaan n. 2 dl jauhettua kahvia, mutta eri paahtoasteet ja kahvilaadut painavat hieman eri verran, siksi juhlakahvin keittämistä kannattaa testata jo ennen varsinaista juhlapäivää.

Termarissa kahvi säilyy hyvänä

Jos vieraita on paljon ja toiveena olisi ehtiä myös seurustelemaan eikä vain keittämään kahvia keittiössä, kannattaa lainata juhlia varten termareita, jossa kahvi säilyy hyvänä ja lämpimänä paljon lasipannua pidempään, jopa useamman tunnin.

Pumpputermoksia voi kysellä lainaan erilaisista yhdistyksistä tai esimerkiksi kaupungilta, mutta niitä myydään myös suhteellisen edullisesti monissa tavarataloissa.

Lasipannussa kahvi joko jäähtyy tai lämpölevyllä kitkeröityy alle puolessa tunnissa. Termarit kannattaa pestä huolella ennen juhlapäivää ja keittää vaikka testikahvit termariin, jotta saa maistettua, puskeeko termarista pinttynyt maku. Muista pestä huolella myös korkki tai pumppuputki, jos termarissa on sellainen.

Miten valita juhliin sopiva kahvi?

Vaikka arjessa tykkäisi testailla erilaisia single origin -kahveja tai vaikkapa matkoilta olisi haalittu jotain erikoisempaa kahvia tuliaisena, ei ne välttämättä ole paras ratkaisu suurempiin juhliin. Kun tarjolla on kahvin kaverina erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja, voi klassisempi makuprofiili toimia paremmin.

Kaffan kahveista juhlakahveiksi sopii erinomaisesti esimerkiksi ikisuosikki Lempeä Voima tai tummempi versio Herra Korppi. Molemmat ovat helposti lähestyttäviä, pehmeitä ja täyteläisiä kahveja, jotka sopivat moneen makuun. Lempeä Voima toimii takuuvarmasti kaikissa tilanteissa ja on oiva valinta silloin, kun juhliin osallistuu eri ikäisiä ja erilaiset makumieltymykset omaavia vieraita. Herra Korppi on tummapaahtoisempi ja jakaa sen vuoksi enemmän mielipiteitä. Tummapaahtoisetkaan kahvimme eivät kuitenkaan ole palaneen tummia, vaan hyvällä maulla paahdettu tuhdeiksi ja täyteläisiksi. Herra Korppi toimii loistavasti varsinkin tuhdimpien juhlaherkkujen kuten suklaakakkujen kanssa. Kesäjuhliin Kesäkahvi taas on loistava raikas ja makea makupari kermaisen mansikkakakun kaveriksi.

Jos juhlabudjettisi on rajallinen, mutta haluat silti keittää vieraille hyvää kahvia, suosittelemme tarjoamaan keskipaahtoista AINA-kahvia. Se on suunniteltu maistumaan koko kansalle, joten kahvista pitää varmasti niin vanhempi kuin nuorempikin juhlaväki.

Älä unohda varata myös kahvimaitoja

Varaa kahvin kaveriksi maitoa vähintään n. 0,4 dl/ vieras. Yhdestä litrasta maitoa riittää siis n. 25 vieraalle. Älä unohda laktoositonta maitoa ja kasvipohjaista vaihtoehtoa, esimerkiksi kauramaitoa.

Vieraille kannattaa varata myös sokeria ja makeutusainetta sekä teetä heille, jotka eivät kahvia juo.

Nopea muistilista juhlien kahvinkeittäjälle:

Ennen juhlia:

  • Pese kahvinkeitin ja mahdolliset termospannut.
  • Laske arvioitu menekki vierasmäärän mukaan ja osta kahvi ja maidot. Kahvi kannattaa hankkia mahdollisimman tuoreena ja mielellään jauhaa lähellä juhlapäivää. Verkkokaupastamme tilatut kahvit ovat aina maksimissaan 3 viikkoa paahdosta, joten suosittelemme ostamaan kahvit sieltä.
  • Tee testikeitto hyvissä ajoin: maistuuko kahvi liian vahvalta tai laihalta? Pitääkö annostelua vielä muuttaa?

Juhlapäivänä:

  • Jos joudut keittämään kahvia useamman pannullisen myös juhlien aikana, annostele kahvi valmiiksi. Oikea annostelu on 60g kahvia litraa vettä kohden.
  • Mittaa vesi aina puhtaalla vesikannulla, älä kahvinkeittimen omalla pannulla.
  • Jos käytät termareita, voi kahvin hyvin keittää vaikka tuntia ennen tarjoilua. Lasisessa pannussa taas kahvi tarjoillaan heti. Lämpölevyllä ei kahvia kannata säilyttää muutamaa minuuttia pidempää, koska kahvin jatkuva lämmittäminen pilaa kahvin makua.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.