Nauti täydellisestä kupillisesta: Tutustu Harion V60-kahvinkeittimeen

Nauti täydellisestä kupillisesta: Tutustu Harion V60-kahvinkeittimeen

pour over kahvi

Kahvi on monille meistä päivittäinen nautinto, joka antaa meille potkua aamuun ja hetken rentoutumista kiireisen päivän keskellä. Ja vaikka kahvin valmistusmenetelmiä on lukemattomia, yksi suosituimmista tavoista saada aikaan täydellinen kupillinen kahvia on käyttää V60-kahvinkeittintä. Tämä minimalistinen, mutta tehokas vempain on saavuttanut suuren suosion kahviharrastajien keskuudessa ympäri maailmaa.

Mitä on pour over -kahvi?

Pour over -kahvi on valmistustekniikka, joka korostaa kahvipapujen luonnollista makua ja aromia. Tässä menetelmässä kuuma vesi virtaa lempeästi ja tasaisesti jauhetun kahvin läpi samalla, kun se kerää mukaansa kahvin hienostuneet maut ja aromit. V60-kahvinkeitin on yksi pour over -menetelmän tunnetuimmista välineistä, ja se mahdollistaa tämän tekniikan täydellisen hyödyntämisen.

Miten kahvi kuuluu juoda?

Kahvi nautitaan hitaasti ja aisteja herätellen. Pour over -kahvin valmistus on jo osa kokemusta, ja sen tuoksu ja visuaalinen viehätys voivat olla yhtä tärkeitä kuin itse juoman maku. Kun kahvisi on valmis, nauti siitä pienin siemauksin ja maistele sen monia makuja. Tätä varten tarvitset laadukkaat kahvinvalmistusvälineet, kuten Hario V60 Dripper -02, joka on tunnettu huippulaatuisesta kahvin suodatuksesta, sekä Hario Range Server tai Hario Range Server Black, jotka ovat käteviä astioita kahvin valmistukseen ja tarjoiluun.

Kahvin valmistusprosessi tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden rauhoittua ja uppoutua hetkeen omassa arjessasi. Säätämällä kahvin jauhatuksen karkeutta ja veden lämpötilaa, voit vaikuttaa suoraan siihen, miltä kahvisi maistuu. Tämä onnistuu helposti laadukkaalla Wilfa Svart Aroma -kahvimyllyllä, joka mahdollistaa kahvipapujen jauhamisen juuri haluamaasi karkeuteen, mikä on olennainen askel kohti täydellistä kahvia.
v60 kahvinkeitin

Nyt kun olemme tutustuneet V60-kahvinkeittimen perusominaisuuksiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin, haluamme jakaa kanssasi baristamme vinkit siitä, miten voit valmistaa täydellisen kupillisen kahvia tällä upealla keittimellä. 

Veden lämpötila ja kahvijauhatuksen karkeus

V60-kahvinkeitin toimii parhaiten, kun käytät vettä, jonka lämpötila on noin 92-96 astetta. Voit saavuttaa tämän lämpötilan kiehauttamalla veden ja antamalla sen jäähtyä hetken. Tarkka veden lämpötila voi vaikuttaa kahvin makuun, joten voit halutessasi hieman fiilistellä ja kokeilla eri lämpötiloja saadaksesi haluamasi lopputuloksen.

Kahvin jauhatuksen karkeus on toinen tärkeä tekijä. Suosittelemme jauhatuksen olevan hieman perus suodatinjauhatusta hienompaa. Tämä auttaa kahvia valumaan tasaisesti suodattimen läpi ja varmistaa, että saat parhaan mahdollisen makuelämyksen.

Valmistusvaiheet Hario V60:ssa

1. Aseta paperisuodatin V60-keittimeen ja kostuta se, jotta mahdollinen paperin maku huuhtoutuu pois ja paperi pysyy paikoillaan.

2. Mittaa kahvimäärä tarkasti. Hyvä perusohje on noin 6 grammaa kahvia per desilitra vettä. Käytä vaakaa, jos mahdollista, jotta voit kontrolloida veden määrää.

3. Kaada kuuma vesi jauhetun kahvin päälle tasaisin pyörivin liikkein, varmistaen, että koko kahvipeti kastuu alusta alkaen.

4. Voit halutessasi sekoittaa kahvipetiä, kun noin 20% vedestä on kaadettu. Tämä auttaa varmistamaan tasaisen uuton.

5. Kaada vesi tasaisesti ja kontrolloidusti kahvin päälle. Tarkkuus kaatotekniikassa on avain onnistuneeseen kahviin.

6. Voit kaataa koko vesimäärän yhdellä kertaa tai 2-3 erässä, esimerkiksi kaada 60 grammaa, sekoita, lisää 60 grammaa ja jatka näin.

7. Uuttoaika vaihtelee hieman käytetystä kahvista ja halutusta vahvuudesta riippuen, mutta hyvä uuttoaika on noin 2:30-3:30 minuuttia 250 gramman kahvin valmistuksessa. Puoli litraa voi viedä jopa 5 minuuttia.

8. Kaatotekniikkaa voi säätää hidastamaan tai nopeuttamaan veden valumista kahvin läpi. Jos kahvi on jauhettu liian karkeaksi, voi veden kaatamisen jälkeen pyöräyttää ja kopauttaa suodatinta uuttoastiaa vasten, jolloin kahvi pakkautuu pohjalle tiiviimmin ja uutto hidastuu.

Plussat ja miinukset

V60-kahvinkeitin tarjoaa lukuisia etuja. Se on helppo puhdistaa ja käyttää, ja se on saatavilla eri väreissä ja materiaaleissa. Voit helposti muokata reseptiäsi, kuten säätämällä veden lämpötilaa, jauhatuksen karkeutta ja kaatotekniikkaa ja nähdä, miten ne vaikuttavat kahvin makuun.

Miinuspuolia tästäkin keittimestä löytyy. V60-kahvinkeittimeen mahtuu kerrallaan vain rajallinen määrä kahvia, joten suurempien annosten valmistamiseen se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Tarvitset myös useita osia, kuten suodatinsuppilon, uuttokannun ja mahdollisesti gooseneck-kannun veden kaatamiseen.

V60-kahvinkeitin on kuitenkin erinomainen valinta kaikille, jotka haluavat nauttia korkealaatuisesta kahvista ja kokeilla erilaisia kahvinvalmistustekniikoita. Kokeile rohkeasti erilaisia reseptejä ja löydä juuri sinulle sopiva tapa valmistaa täydellinen kupillinen kahvia V60-kahvinkeittimellä.

Kaffan verkkokaupasta löytyy pelit ja pensselit eli ei muuta kuin sinne ja mars!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.