Kahvi on yksi maailman rakastetuimmista juomista ja Suomessa sitä hörpitään kaikista maista eniten. Edelleen kahviin kuitenkin liittyy monia sitkeitä myyttejä ja epäselvyyksiä, jotka herättävät keskustelua ja kysymyksiä. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme nämä epäselvyydet puolestasi ja vastaamme yleisimpiin kahvikysymyksiin!
Kuivattaako kahvi?
Monet uskovat, että kahvi kuivattaa kehoa, koska se on diureetti. Vaikka tämä on totta, tutkimukset ovat osoittaneet, että kahvin nauttiminen kohtuullisesti ei aiheuta merkittävää nestehukkaa. Päinvastoin, suodatinkahvi lasketaan usein päivittäiseen nesteen saantiin, koska sen sisältämä vesi kompensoi diureettisen vaikutuksen. Lisäksi moni laittaa kahviinsa maitoa, mikä lisää nesteen määrää entisestään.
Miten kahvi vaikuttaa uneen?
Vaikka kofeiini vaikuttaa unen laatuun ja kestoon, sen vaikutukset voivat vaihdella hyvinkin paljon eri ihmisten välillä. Joillakin voi olla korkea kofeiinin sietokyky, eikä illalla juotu kahvi vaikuta heidän uneensa merkittävästi. Kofeiinin puoliintumisaika on noin 3-5 tuntia, joten jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa, on suositeltavaa välttää kahvia iltapäivän jälkeen. Mutta onneksi meiltä saat myös kofeiinitonta kahvia, Dekaffaa!
Sisältääkö tummapaahtoinen kahvi enemmän kofeiinia?
Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, tummapaahtoinen kahvi ei välttämättä sisällä enemmän kofeiinia kuin vaaleapaahtoinen. Itse asiassa vaaleapaahtoinen kahvi säilyttää enemmän kofeiinia paahtoprosessin aikana. Tummempi paahto saattaa maistua vahvemmalta, mutta tämä johtuu paahtamisen tuomista makumuutoksista, ei kofeiinin määrästä.
Millä tavalla kahvi vaikuttaa ruoansulatukseen?
Kahvi voi vaikuttaa ruoansulatukseen eri tavoin eri ihmisillä. Joillakin se voi lisätä vatsahapon eritystä ja aiheuttaa närästystä, mutta toisaalta se voi myös edistää ruoansulatusta ja lievittää ummetusta. Jos huomaat kahvin aiheuttavan ruoansulatusongelmia, kannattaa kokeilla matalahappoisempia kahveja, esimerkiksi vaaleapaahtoista Go'morronia.
Onko kofeiiniton kahvi täysin kofeiinitonta?
Vaikka kofeiiniton kahvi sisältää huomattavasti vähemmän kofeiinia kuin tavallinen kahvi, se ei ole täysin kofeiinitonta. Tyypillinen kofeiiniton kahvikupillinen sisältää noin 2-5 mg kofeiinia, kun taas tavallinen kahvikupillinen sisältää noin 95 mg kofeiinia. On hyvä huomioida, että moni suklaa tai tee sisältää enemmän kofeiinia kuin kofeiiniton kahvi.
Miksi kahvin jälkeen ahdistaa?
Kofeiini on stimulantti, joka voi suurina annoksina aiheuttaa ahdistusta, levottomuutta ja sydämentykytystä erityisesti herkille kahvinhörppijöille. Jos tunnet olosi levottomaksi kahvin juomisen jälkeen, siirry ihmeessä kofeiinittomaan kahviin. Meidän Dekaffa maistuu ihan kahvilta, mutta voit nauttia siitä täysin ilman kofeiinin negatiivisia vaikutuksia.
Voiko kahvia juoda, kun on raskaana?
Kyllä, mutta raskauden aikana usein suositellaan kofeiinin määrän rajoittamista. Monet asiantuntijat suosittelevat enintään 200 mg kofeiinia päivässä). Koska emme Kaffalla ole kuitenkaan terveydenhuollon ammattilaisia, kannattaa kysyä asiasta neuvolasta tai lääkäriltä.
Pitääkö kahvi säilyttää jääkaapissa?
Ei tarvitse, sillä sieltä kahviin voi siirtyä aromeja muista ruoka-aineista. Kahvi kannattaa säilyttää viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa ilmatiiviissä astiassa. Hapettuminen, kosteus, lämpö ja valo voivat heikentää kahvin makua ja aromia, joten paras tapa on pitää kahvi sen omassa pussissa. Myös pakastaminen on mahdollista. Kaffan kahvipussien sulkemiseen suosittelemme laadukasta ruotsalaista WeLoc-klipsiä.