Kylmä kahvi nostaa tasaisesti suosiotaan. Lämpimällä säällä yhä useampi tilaa kahvinsa kylmänä ja erityisesti nuorten kahvinjuojien keskuudessa kylmiä juomia juodaan jopa vuoden ympäri, ei ainoastaan kesällä. Niin cold brew kuin chilled brew ovat maistuvia vaihtoehtoja kahvilan kesälistaan, mutta tämän jutun avulla voit päättää, kumpi sopii omaan käyttöösi paremmin.
Kahviloissa erityisen suosittuja juomia ovat erilaiset jäälatet. Näissä käytetään pohjana espressokoneella valmistettua kahvia. Kun halutaan mustana tarjoiltavaa jääkahvia tai enemmän suodatinkahvia muistuttavaa, kevyempää ja raikkaampaa jääkahvia, voidaan sellaista valmistaa joko cold brew -menetelmällä kylmään veteen uutettuna tai kahvi voidaan uuttaa normaalisti kuumaan veteen ja jäähdyttää kylmäksi. Molemmilla tavoilla on omat hyvät puolensa ja omat haasteensa.
Onko kylmäuutettu kahvi todella uutettu kylmään veteen?
On hyvä huomioida, että vaikka virallisesti cold brew tai suomeksi kylmäuuttokahvi tarkoittaa kylmään veteen uutettua kahvia, myydään markkinoilla paljon kylmäjuomia ja kylmäjuomalaitteita, joissa hyödynnetään kuumaa vettä jossakin uuton vaiheessa. Voi siis olla, että teollisesti valmistettu cold brew on uutettu lämpimällä vedellä, vaikka nimi muuta väittää. Ei siis kannata ottaa kylmien kahvien kanssa niin kovin vakavasti! Tässä jutussa kuitenkin cold brew -termi viittaa kylmällä vedellä uutettuun ja chilled brew kuumana uutettuun ja jäähdytetyyn kahviin.
Cold brew on kahvia, joka valmistetaan uuttamalla kahvia kylmään veteen.
Uuttoaika on kylmäuutetussa kahvissa tavallista pidempi, muutamasta tunnista jopa 12 tuntiin. Cold brew kahvin maku usein pehmeä ja pyöreä sekä vähemmän hapokas kuin tavallinen kahvi.
Cold brew’n tekeminen kotioloissa on hauskaa ja se säilyy hyvin jääkaapissa useamman päivän, mutta ammattikeittiössä suurempien määrin tekeminen on usein työlästä ja sotkuista, ja siihen tarvitaan usein suhteessa enemmän kahvia kuin kuuman kahvin valmistamiseen, eli se on vähän kalliimpaa. Cold brew -laitteet, joiden avulla juoman teko helpottuu, ovat usein suhteettoman kalliita juoman menekkiin verrattuna.
Kaffan cold brew -ohje:
Tarvitset 90-120g kahvia ja 1 litran kylmää vettä.
Kahvin jauhatuskarkeus voi olla melkein millainen tahansa: hienommalla jauhatuksella uuttoaika saa olla lyhyempi, esim vain 3-4 tuntia, kun taas karkea jauhatus voi hyötyä pidemmästä uuttoajasta. Suuremmalla kahvimäärällä saa täyteläisemmän lopputuloksen ja uuttoaika voi olla vähän lyhyempi. Voit aloittaa 90g/litra, ja jos kaipaat tuhdimpaa lopputulosta, lisää kahvin määrää.
1.
Sekoita huolella ämpärissä tai kattilassa kahvi ja vesi. Huolehdi, ettei sekaan jää ilmakuplia, joiden sisään jää kuivaa kahvia. Peitä astia kannella tai kelmulla ja pistä jääkaappiin vähintään 8 tunniksi, mutta pitempikin aika on ok. Tuntienkaan erot eivät välttämättä ole niin merkittäviä lopputuloksen kannalta, eli 8h ja 12h cold brew voivat maistua yllättävän samalta. Jos mahdollista, sekoittele cold brew’tä uuttoajan aikana.
2.
Kun kahvi on uuttunut tarpeeksi kauan, kannattaa kahvin porot siivilöidä pois ensin esim. tiheän lävikön läpi ja sen jälkeen uudestaan esim harsokankaan läpi. Paperisuodatin jää tukkoon aivan tosi nopeasti ja kestää kauan ennen kuin on saanut suodatettua kupillistakaan kahvia.
Puhtaissa pulloissa jääkaapissa cold brew säilyy hyvänä useamman päivän. Samalla reseptillä voi tehdä myös isompia määriä, esim 900-1200g kahvia ja 10 l vettä.
3.
Valmis juoma on ns. cold brew-tiivistettä, jota voi tarjota joko sellaisenaan, n. 1-1,5 dl annoksena, tai pidempänä 2,5-3dl juomana maidon tai veden kanssa 50/50-suhteella sekoitettuna tai esim. tonicin sekaan sekoitettuna. Parhaiten cold brew-uuttoon sopii keskipaahtoiset kahvit, kuten Kaffan Kesäkahvi tai vaaleat natural-prosessoidut kahvit.
Cold brew'n hyvät puolet:
- kiinnostava, erilainen juoma
- usein vähemmän hapokkuutta ja vähemmän karvautta, jos haluaa tasaisen pehmeän maun
- tiiviste vie vähemmän kylmäsäilytystilaa kuin samaa määrää juomia tarvittava annos chilled brew’ta.
Cold brew'n huonot puolet:
- työläs ja sotkuinen tehdä
- vaatii aikaa eikä valmistu hetkessä: menekkiä on vaikea arvioida
- kirkkaimmat, hapokkaammat maut jäävät usein uuttumatta, joten monelle cold brew voi maistua liian tasaiselta ja tylsältä.
Chilled brew on kahvilan arjessa helpompi valmistaa.
Helpoin ja helposti myös maukkain jääkahvi valmistuu chilled brew -tyylillä nopeasti:
1.
Keitä suodatinkahvia ihan normaalisti (annostelu 60g kahvia/ litra vettä).
2.
Kaada kuuma kahvi lämpöä kestäviin pulloihin ja jäähdytä jääkaappikylmäksi. Tarjoa sellaisenaan jäiden kanssa, maidon kanssa tai sitruunaviipaleella maustettuna.
Tällä tyylillä tehdään myös Kaffan jääkahvi. Helppoa, nopeaa ja voi valmistaa nopeasti lisää kun tarvitsee, ei tarvitse suuria varastoja siis. Tärkeintä on, että suodatinkahviresepti on tikissä, koska kylmänä maistuu selvemmin jos jotain vikaa on.
Chilled brew'n hyvät puolet:
- helppo ja melko nopea valmistaa, myös kesken päivän tarvittaessa.
- ei vaadi ylimääräisiä valmistusvälineitä
- maukas
Chilled brew'n huonot puolet:
- joidenkin mielestä liian tavallinen
- ei sovi kovin suuren maitomäärän kanssa sekoitettavaksi, jos halutaan kermaisen maitoinen juoma, espresso tai cold brew -tiiviste toimii paremmin.
- maistuu herkästi pahalle, jos käytetty kahvi on huonoa tai resepti vähän sinne päin. Oikea resepti on vielä tärkeäpää kuin kuumassa kahvissa!
Mitä muita tapoja on jääkahvin valmistukseen?
Amerikkalaistyyppistä iced coffee -reseptiä, jossa jääpalojen päälle lorotetaan suoraan tavallista kuumaa kahvia, emme suosittele. Jääpalojen sulaessa kahvi vesittyy ja makujen balanssi häviää.
Jos haluaa tehdä nopeasti hyvää jääkahvia, kannattaa googlata japanese iced coffee -reseptejä, joissa osa uuttovedestä korvataan suoraan jäällä jo valmistusvaiheessa.