Vuoden 2023 FOB hinnat ja vastuullisuustekoja
Share
Läpinäkyvyys on Kaffalle tärkeääkin tärkeämpi arvo ja siksi olemme jo vuodesta 2017 julkaisseet raakakahviemme ostohinnat verkkosivuillamme. Nyt viime vuoden excelit on viimein saatu kuntoon, joten alta näet vuoden 2023 FOB hinnat tai voit ladata sen PDF-muodossa tästä.
Kokonaisuudessaan Kaffa Roastery teki sopimuksia yhteensä 84 378 kilosta raakakahvia vuonna 2023. Raakakahvista keskimäärin maksettu kilohinta oli 5.27€. Tämä hinta ei pidä sisällään kahvin kuljetusta Eurooppaan, eikä siitä eteenpäin tapahtuvaa logistiikkaa, varastointia tai rahoitusta. Eli toisin sanoen maksamme kahvista FOB-hinnan ja sen lisäksi päälle tulee muita kuluja, jotka ovat kahvista ja maasta riippuen noin 1-2€ kiloa kohden.
Mitä tarkoittaa FOB-hinta?
“Free On Board” hinta maksetaan täysin jalostetusta raakakahvista ja se sisältää kahvin lisäksi kuljetuksia ja käsittelyjä tuottajamaan sisällä. Periaatteessa siis FOB tarkoittaa sitä, että kahvi on lastattu laivaan kaikki maksut maksettuina ja asiakirjat käsiteltynä.
Tuottajan saama rahamäärä ei aina ole sama kuin FOB-summa, sillä kaikilla tuottajilla ei ole omia kahvin käsittelylaitoksia, jolloin summasta osa menee heidän käyttämilleen laitoksille.
Esimerkiksi Brasiliassa viljelijäystävämme Pedro myy kahvin eteenpäin täysin jalostettuna, jolloin kahvi on suoraan valmiina paahtoon, sillä hänellä on mahdollisuudet pitää omaa käsittelylaitosta. Sen sijaan Etiopiasta tuleva kahvimme on monien samalla alueella olevien pienten kahvitilojen kahvipapusekoitus. Alueen viljelijöiden yhteisesti käyttämä käsittelylaitos ostaa kahvin heiltä käytännöstä suoraan pensaasta poimittuina kahvimarjoina, joten viljelijöiden saama korvaus on luonnollisesti pienempi kuin esimerkiksi Pedrolla.
FOB on kuitenkin summa, joka jää kokonaisuudessaan tuottajamaahan.
Sesonkikahvimme on nyt luomu-sertifioitua
Viime vuonna saimme Luomu-sertifikaatin sesonkikahvillemme. Sen raakakahvi toimitetaan meille erillään muusta raakakahvista ja varastoidaan sille varatussa omassa hyllyssä. Puhdistamme paahtimen putipuhtaaksi aina ennen sen paahtoa ja puhdistuksessa käytettävät puhdistusaineet ovat biohajoavia.
Kahvin raaka-aine saattaa vaihdella sesongin mukaan, mutta on aina luomua, emmekä sekoita mukaan muita papuja. Luomukahvimme on jäljitettävissä kaikissa tuotanto-, valmistus- ja jakeluvaiheissa. Näin asiakkaamme voi aina olla varma, että tuote on valmistettu vaatimusten mukaan.
Tilaamme nykyään pussimateriaalit lähempää
Syksyllä 2023 siirryimme tuotannossa automaattisen pakkauskoneen käyttöön ja sen myötä uusimme myös kahvipussit. Aiemmin pussit tulivat pahvilaatikoissa Aasiasta, mutta nyt pussien materiaali tulee rullina Pohjois-Euroopasta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdelle lavalle mahtuu huomattavasti enemmän pusseja kuin aiemmin, joten kuljetuksien määrä vähenee ja sen myötä myös päästöt pienenee. Pientilakahveissa käytämme edelleen vanhoja pusseja, joita meillä on vielä varastossa hurjat määrät.
Uudelleenkäytettävät kahvitynnyrit ovat koko ajan suositumpia
Pääkaupunkiseudulla yhä useampi yritysasiakkaamme tilaa kahvinsa uudelleenkäytettävissä 5kg tynnyreissä. Kun kaasu- tai sähköautolla ajava kuljettaja vie täydet kahvitynnyrit asiakkaalle, nappaa hän samalla tyhjät takaisin paahtimolle. Näppärinä koetuista tynnyreistä eli barreleista on tullut jo osa monien kahviloiden ja toimistojen arkea eikä niitä koeta lainkaan vaivalloisina, oikeastaan päinvastoin. Tynnyreiden avulla vähennämme myös asiakkaidemme jätemäärää.
Vuonna 2021 tynnyreiden osuus kahvimyynnistämme oli 19%, vuonna 2022 osuus oli 28% ja vuonna 2023 osuus oli jo 33%. Heittämällä suosituin tynnyreissä kulkeva kahvi oli viime vuonna Herra Korppi.