Hävikkivinkkejä kahvista - laita kahvinporot hyötykäyttöön
Share
Hävikkiviikon kunniaksi keräsimme muutaman vinkin, joilla kahvihävikkiä voi välttää tai vähentää ja syntynyttä hävikkiä jatkojalostaa. Ota vinkit käyttöön:
Keitä sopiva määrä ja käytä oikea määrä kahvia.
Tärkein tapa vähentää syntyvää hävikkiä on tietysti keittää kahvia vain sen verran kuin tarvitsee. Mittaa kahvin määrä keittövaa’alla lusikallisten sijaan. Mittalusikka ei ole kahvin mittaamiseen kovinkaan tarkka ja helposti siinä käy niin, että annostelee aina hieman tarvittavaa enemmän kahvia. Muutaman gramman heitto tuntuu pieneltä, mutta viisikin grammaa päivässä on melkein kaksi kiloa vuodessa, jos kahvia keittää päivittäin!
Ylimääräinen kahvi ei tee kahvin mausta yleensä parempaa, eli enemmän ei ole aina enemmän. Jos huomaat, että joudut aina käyttämään suositusmäärää enemmän kahvia (suodatinkahvia keittäessä n. 60g kahvia litraa vettä kohden), kannattaa testata hienompaa jauhatusta tai testata toista kahvilaatua.
Käytä ylimääräinen kahvi jääkahvina tai hyödynnä ruoanlaitossa.
Maailman helpoin jääkahvi syntyy siirtämällä yli jäänyt suodatinkahvi korkillisessa lasipullossa jääkaappiin. Kahvi säilyy hyvänä muutaman päivän ja sen voi nauttia suoraan sellaisenaan tai maidon kanssa. Jos haluat säilöä kahvin pidempään, voin jäädyttää sen jääpalamuoteissa ja napata pakastimesta jääkahvikuutioita tarpeen mukaan. Täältä löydät lisätietoa kylmästä kahvista.
Keitetty kahvi sopii myös erilaisiin patoihin, marinadeihin ja sen voi hyvin lisätä myös keittoihin nesteeksi. Jos olet rohkealla tuulella, ylijäämäkahviin voi hyvin myös keittää aamupuuron tai leipoa pullataikinan! Mokkapaloja, tiramisua tai muuta leivontaa varten kahvin voi säästää myös pakkasessa odottamassa sopivaa leivontapäivää. Yksi superhelpoista resepteistä on kahviritarit eli keitetyssä kahvissa dipatut köyhät ritarit. Meiltä löydät myös ohjeen kermavaahdon maustamiseen kahvilla.
Valmista kahvikombuchaa hävikkikahvista tai käytetyistä kahvinporoista.
Kahvista voi valmistaa kombuchaa joko valmiiksi keitetystä kahvista tai käytettyjä kahvinporoja hyödyntämällä. Muuten prosessi on hyvin samantyylinen kuin teekombuchaa tehdessä.
Kahvikombuchaa voi valmistaa keräämällä jääkaappiin kahvin aina, kun kahvia jää yli ja aloittamalla kombuchan valmistuksen, kun nestettä on kertynyt tarpeeksi.
Toinen tapa on napata talteen käytetyt porot, uuttaa niistä uutta “kahvia” tai sumppia, niin kuin perinteisesti on sanottu. Jo tässä vaiheessa tai sitten uuton jälkeen sekoitetaan mukaan sokeri ja aloitetaan kombuchan valmistus.
DIY-projekteja käytetyistä kahvinporoista.
Kahvinporot ovat myös oiva lisä erilaisiin DIY-projekteihin: kahvinporoja voi sekoittaa sulatettuun saippuamassaan ja tehdä kuorivaa, esimerkiksi ruoanlaitosta jääneitä hajuja käsistä poistavaa saippuaa. Kahvisaippuan tuoksu ei ole kovin vahvasti kahvimainen ja jos pidät tuoksuvasta saippuasta, kannattaa sekaan lisätä tuoksuöljyä. Saippuaa käytettäessä kannattaa huomioida, että siitä irtoaa sekä poroja että hieman ruskeaa väriä, joka ei kuitenkaan värjää käsiä.
Helppo vartalokuorinta hemmotteluiltaan syntyy sekoittamalla käytettyjä poroja ja öljyä, esimerkiksi oliivi- tai kookosöljyä. Sekaan voi lisätä halutessaan myös tuoksuöljyä, hunajaa tai sokeria. Valmis kuorinta kannattaa säilyttää jääkaapissa ja käyttää muutaman viikon sisällä.
Ylijäänyttä kahvia tai poroista ja vedestä valmistettua “mönjää” voi käyttää myös puun värjäämiseen. Käsittelemätön puu saa pintaansa kauniin, hieman kahvinvärisen pinnan kun kahvia sivelee puuhun vähintään muutaman kerroksen, antaen puun kuivua kunnolla välissä. Samalla tapaa kahvilla voi värjätä paperia tai kangasta.
Sekoita käytetyt porot mullan sekaan tuomaan kasveille ravinnetta.
Käytettyjä kahvinporoja voi hyödyntää myös huonekasvien hoidossa ja kasvimaalla. Käytetty kahvi toimii lannoitteen tavoin. Jos käytössäsi on komposti, voit kompostoida kahvin ja käyttää syntyneen mullan ravinteikkaana multana puutarhassasi. Käytetyn kahvin voi levittää puutarhaan tai sekoittaa kukkamultaan myös ilman kompostointia. Kahvia kannattaa silloin käyttää melko kohtuullisia määriä.
Jotkut viljelijät myös väittävät, että kahvinporot karkoittavat kasvimaalta etanoita, mutta tämä kikka ilmeisesti jakaa mielipiteitä.
Lisää viljelyvinkkejä löytyy esimerkiksi täältä: Kahvivinkkejä puutarhaan