Kahvitrendit 2025 - kylmiä kahviherkkuja ja innovatiivisia juomia

Kahvitrendit 2025 - kylmiä kahviherkkuja ja innovatiivisia juomia

Kansainvälisesti kahvialaa vaikuttaa tällä hetkellä muokkaavan muun muassa kasvava erikoiskahvien kysyntä ja tiukentuvat kestävyysvaatimukset. Kylmäuutetut ja kofeiinittomat kahvit houkuttelevat erityisesti nuoria kuluttajia. Samalla ilmastonmuutos ja eettiset kysymykset pakottavat yrityksiä päivittämään toimintatapojaan. Ala kehittyykin nyt vastuullisuuden ja uudenlaisten, kuluttajien kasvaviin odotuksiin vastaavien tuotteiden ympärille.

Näihin trendeihin olemme viime aikoina törmäilleet:

Kylmät kahvijuomat (myös valmiina kaupoista)

Nuoret ovat tunnetusti monien uusien villitysten ensimmäisiä sisäistäjiä ja sama pätee myös kahvimaailmaan. Kahvilayrittäjät ovat ympäri maailman huomanneet, että nykyään nuoret juovat enemmän ja enemmän kylmiä kahvijuomia ympäri vuoden eikä enää vain kesällä.

Kyse ei ole pelkästään makutottumuksista, vaan nuoret pitävät esimerkiksi kylmäuutettua kahvia coolimpana kuin tavallista kuumaa suodatinkahvia. Tämä on hyvä uutinen kahviloille, jotka panostavat luoviin cold brew -juomiin. Jos siis kahvilasi ei vielä tarjoa kylmistä kahvijuomista muuta kuin ice lattea kesällä, nyt on hyvä hetki laajentaa valikoimaa ja kokeilla uusia reseptejä!

Kylmien kahvijuomien trendi näkyy myös ready-to-drink -kahvien kasvavana valikoimana ruokakaupoissa. Samalla välipalatuotteiden hyllyt laajenevat jatkuvasti. Monet nappaavatkin valmiin kahvijuoman sekä paistopistetuotteen tai muun välipalan mukaansa matkalla kouluun tai töihin.

Maidon vaahdottaminen kylmänä

Osana laajempaa kylmien kahvijuomien trendiä, on myös maidon vaahdottamisesta kylmänä tullut suositumpaa. Cold Foam -kahvissa maitovaahto muistuttaa paksua samettista vaahtoa cappuccinon päällä, mutta on nimensä mukaisesti kylmää. Se toimii pehmeänä “tasona”, joka kannattelee makeita lisukkeita, kuten keksimuruja, mausteita tai rouhittuja karkkeja. Näin kahvilat saavat Cold Foam -kahvista tehtyä sosiaaliseen mediaan sopivia, visuaalisesti näyttäviä juomia.

Kylmän maitovaahdon avulla loihdit tavallisesta suodatinkahvista uudenlaisen herkkujuoman, jota on helppo valmistaa myös kotioloissa. Katso tästä ohjeemme!

Kotikeittiön "Cafe Core"

Internetissä aikaa viettävät ovat varmasti huomanneet, että nuoret liittävät nykyään kaikkeen "... core" tai "... aesthetic". Ja yksi näistä on tietysti "cafe core"! Oman kahvinkeittonurkkauksen sisustaminen on suosittu tapa tuoda esiin omaa tyyliä. Pinterestin trendikatsauksen mukaan moni on nyt innostunut kahvilamaisesta tunnelmasta ja koristeista, kuten kahviloissa tutuiksi käyneistä liitutaulusta. Kotikahvittelusta on siis tulossa entistä näyttävämpää ja persoonallisempaa!

Monipuolinen matcha

Vaikka matcha ei olekaan kahvia, se liittyy kuitenkin vahvasti kahvilatrendeihin. Machaa, eli hienoksi jauhettua vihreää teetä, voi juoda sellaisenaankin, mutta erityisen trendikästä se on (kaura)maidon kanssa sekoitettuna matcha lattena. Tämä on erityisesti somevaikuttajien ja nuorten suosima juoma. Matchasta voi tehdä kuuman tai kylmän version ja jauhetta voi sekoittaa myös esimerkiksi smoothieihin tai leivonnaisiin makua ja väriä tuomaan.

Kaffalla käytetään laadukasta maustamatonta matchajauhetta, mutta makean ystäville löytyy myös valmiiksi makeutettua jauhetta. Haluatko tilata kauttamme matchaa? Yritysasiakas, ota yhteyttä: info@kaffaroastery.fi 

Visuaalisesti näyttävät juomat

Taloudellisesti haastavina aikoina asiakkaat odottavat kahvilakäynneiltään pientä luksushetkeä, joka tuntuu erityiseltä ja näyttää hyvältä kuvissa. Pandemian aikana monet oppivat valmistamaan kotikonstein erikoisempia kahvijuomia ja siksi käyttäessään rahaa kahvilassa haluavat he jotain sellaista, mitä kotona ei voi helposti valmistaa.

Yksi näyttävä kahvijuoma on Cold Brew Boba, jota juodaan leveän pillin avulla. Boba-pallot ovat pieniä tapiokasta tehtyjä palloja, jotka lisäävät juomaan makeutta ja purutuntumaa. Vaikka boba-palloja käytetään enimmäkseen Taiwanista kotoisin olevissa teepohjaisissa "kuplatee"-juomissa, niitä voi käyttää myös herkullisten kahvijuomien valmistamiseen.

Vietnamilainen jääkahvi

Herkkusuille sopiva vietnamilainen jääkahvi osuu niin kylmien kahvijuomien kuin visuaalisten kahviherkkujen trendeihin. Kyseessä on makea ja vahva juoma. Todellinen vietnamilainen jääkahvi valmistetaan phin-filtterillä (mutta espresso-shotillakin onnistut) ja tavallisen maidon sijaan kahvin joukkoon lisätään makeutettua kondensoitua maitoa. Lasiin vielä kourallinen jäitä ja herkkujuoma on valmis nautittavaksi! Tästä löydät vähän helpomman version kyseisestä jääkahvista.

Terveysintoilijoita kiinnostavat sienikahvit

Usein pikakahvina myytävä sienikahvi on kahvijuoman ja sieniuutteen sekoitus. Se sisältää nimensä mukaisesti sieniä, kuten chagaa eli pakurikääpää tai lion's mane -sieniä eli siiliorakasta. Sienikahvit houkuttelevat erityisesti terveysintoilijoita tai vatsaystävällisistä kahveista kiinnostuneita. Sienikahvien juojien hyvä muistaa, että päivittäistä suositusta ei saa ylittää.

Kaffan valikoimasta et sienikahveja löydä, mutta suosittelemme kokeilemaan kofeiinitonta Dekaffaa. Tutustu tuotteeseen tästä.

Cascaran käyttö uusien juomien raaka-aineena

Kahvinviljelyn sivuvirtana syntyvä kuivattu kahvimarjan kuori eli Cascara on trendikäs raaka-aine kuumien tai kylmien juomien valmistukseen. Cascaran hedelmäinen, kukkainen maku muistuttaa hibiskusta, kirsikkaa, mangoa ja ruusunmarjaa. Monipuolisesta marjasta saat uutettua pohjan monille drinkeille. Kokeile esimerkiksi Cascara-soodaa!

Kofeiinittomat kahvit aamuin illoin

Oman unen laadun mittaaminen puettavilla teknologisilla välineillä kasvattaa tietoisuutta kofeiinin vaikutuksesta omaan nukkumiseen. Uskomme, että moni untaan optimoiva on vaihtanut juomistaan kahvikupillisista ainakin osan kofeiinittomiksi.

Kofeiiniton kahvi on siis erityisen tykätty niiden keskuudessa, jotka haluavat välttää kofeiinin vaikutuksia herkkyyden tai terveyssyiden takia. Se on myös hyvä vaihtoehto raskaana oleville ja niille, jotka haluavat nauttia kupin kahvia myöhään illalla.

Nykyään saatavilla olevat kofeiinittomat kahvit ovat myös paremman makuisia kuin ennen. Esimerkiksi Kaffan oma kofeiiniton "yksisarviskahvi" maistuu ihan kuin kahvilta! Tutustu herkulliseen Dekaffaan tästä.

Erikoisilla tavoilla prosessoidut single origin -kahvit

Kahviharrastajien keskuudessa trendaavat yhden alkuperämaan kahvit, joiden prosessoinnissa on käytetty moderneja fermentointimenetelmiä. Fermentoini on oleellinen osa kahvin prosessointia ennen kuin kahvi voidaan lähettää alkuperämaasta paahdettavaksi ja viime vuosien aikana tämän suhteen on nähty tosi paljon innovaatioita. Kahvipusseissa voi vilahdella sellaisia sanoja kuten extended fermentation, anaerobic fermentation tai thermal shock.

Kahvia fermentoidessa tankkiin voidaan lisätä erilaisia bakteereja, villihiivoja tai jopa muita hedelmiä ja näin voidaan muokata kahvin makua. Usein nämä kahvit ovat intensiivisiä ja makeita, hyvin kypsän hedelmän makuisia. Jos kiinnostuit, kokeile Kaffa Kotiin -palvelua! Se on erinomainen väylä päästä testaamaan eri puolilta maailmaa tulevia uutuuksia.

Kahvin käyttäminen raaka-aineena

Kaikki ovat leiponeet mokkapaloja, mutta kahvi sopii mausteeksi myös moneen muuhun leivonnaiseen ja ruokaan. Silloin ei välttämättä ole tarkoitus, että ruoka maistuu vahvasti kahvilta, vaan kahvi vain maustaa annosta ja korostaa muita makuja. Esimerkiksi nyt jo lopettaneessa Sasu Laukkosen Ora-ravintolassa kahvilla maustettiin usein myös suolaisia ruokia. Kahvi sopiikin niin korvapuustin väliin ja leivosten kuorrutuksiin kuin erilaisiin marinadeihin ja kastikkeisiinkin. Kaffan omalla kahvilalla on jo muutaman kesän ajan sekoitettu Oatlyn pehmismassaan Herra Korppi -espressoa, minkä lopputulos on herkullinen kahvipehmis!

Myös cocktailien raaka-aineena kahvi on monipuolinen. Helppo tapa tuunata lempidrinkkiä on uuttaa kahvipapuja tai jauhettua kahvia suoraan alkoholiin.  Esimerkiksi rommi- tai vodkapulloon voi listätä kahvia ja antaa uuttua muutamasta päivästä viikkoihin.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.