Meillä kävi odotettu vieras Brasiliasta!

Meillä kävi odotettu vieras Brasiliasta!

Pitkäaikainen kahvikaverimme ja yhteistyökumppanimme Brasiliasta, Pedro Gabarra, tuli maaliskuun alussa käymään ja kertoi samalla uusimpia terveisiä tilaltaan! Järjestimme samalla useamman Kaffa Handshake Event -tapahtuman asiakkaillemme, jolloin myös he pääsivät tutustumaan Pedroon. Olemme iloisia tapahtumien suuresta osallistujamäärästä!

Kuva: Fazenda Pinhal

Tilalla lapsetkin pääsevät tutustumaan kahvin maailmaan

Pedron Pinhal-nimisellä kahvitilalla tehdään jatkuvasti työtä niin sosiaalisen kestävyyden kuin ympäristöystävällisemmän tulevaisuuden eteen. Työnjako on tehty niin, että Pedro on enemmän vastuussa ympäristöasioista ja hänen siskonsa Mariana ottaa kontolleen enemmän sosiaaliseen vastuuseen liittyviä asioita.

Tällä hetkellä fokus on kääntynyt lapsiin ja nuoriin, joiden kautta voidaan vaikuttaa myös vanhempien asenteisiin. Kahvitilalle kutsutaan esimerkiksi koululuokkia hauskaan mutta opettavaiseen päivään, jossa esimerkiksi istutetaan kahvipensaita. Lapset pääsevät katsomaan istuttamiaan pensaista seuraavana vuonna, jolloin osa niistä on kuollut ja pitää istuttaa uudestaan, mikä osoittaa lapsille kahviviljelyn vaikeutta ja luonnon arvostusta.

Tilalla pidetään kerran vuodessa myös perhepäivää, jolloin työntekijät pääsevät ylpeästi esittelemään läheisilleen omaa työtään. Tämä näyttää maaseudulla asumisen tärkeyttä, sillä alueen asukkaat yleensä tahtoisivat muuttaa kaupunkiin.

Myös yliopisto-opiskelijat ovat erittäin tervetulleita Pedron tilalle tutustumaan ja tekemään tutkintoonsa liittyviä tutkimuksia ja projekteja.

Kuva: Fazenda Pinhal

Ympäristöstä huolehtiminen on Pedrolle erittäin tärkeää

Pedron näyttämät satelliittikuvat eri vuosilta todistavat, miten tilalla kukoistava luonto on vähitellen päässyt palaamaan alkuperäiseen muotoonsa. Kahvipensaiden osuus on kasvillisuudesta vain 35%.

Kaikki sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla, ja sähköä tuotetaan jopa enemmän kuin mitä tila tarvitsee. Pedro on laskenut tilansa hiilijalanjälkeä monilla eri mittareilla ja niistä kaikki ovat osoittaneet, että tila on hiilineutraali.

Kuva: Fazenda Pinhal

Yksi tärkeistä teoista ympäristön hyväksi on lintuprojekti, jossa salakuljetettuja lintuja vapautetaan takaisin luontoon. Yhteensä lintuja on vapautettu ja yli 1000 viiden vuoden aikana ja sen vuoksi tilalla vieraillessaan voi bongata vaikka mitä upeita lintuja lentelemässä sen läheisyydessä. Voit tutustua projektiin tästä.

Ilmastonmuutos on isoin ongelma, jonka Pedro kokee haittaavan tilan toimintaa nyt ja jatkossa. Sen myötä tulee kylmempiä jaksoja ja kahvin kukinto muuttuu. Toinen haaste on se, että alalle ei tule uusia työntekijöitä, sillä nuoria ei tunnu kiinnostavan enää kahvimarjojen poimiminen.

Pinhalin tilalla ei ole salaisuuksia

Esityksessään Pedro korosti läpinäkyvyyden tärkeyttä vastuullisuuden rinnalla. Sen myötä ihmisille tulee lisää ymmärrystä siitä, mistä heidän kahvinsa tulevat ja ketkä ovat esimerkiksi poimineet siihen tarvittavat kahvimarjat. (Katso Pedron työntekijöiden videoterveisiä tästä.) Tämä helpottaa paremman korvauksen maksamisessa ja se taas auttaa kaikkia kahvialan toimijoita niin paahtimosta viljelijään saakka. Pedro kertoo, että heidän kaikki tärkeät numerot ovat avoimia ja häneltä saa tiedon mistä tahansa asiasta kysymällä.

Pinhalin tilalla on monia eri sertifikaatteja, jotka ovat olleet hyväksi toiminnan aloituksessa, sillä niiden avulla Pedro kumppaneineen on päässyt kartalle erilaisista rajoituksista ja säännöistä. Nyt tilalla ollaan jo siinä pisteessä, että uusien sertifikaattien haalimisen sijaan keskitytään hyvään yhteistyöhön eri tahojen, kuten esimerkiksi Kaffan, kanssa.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.