Kahvi maistuu pahalta? 5 vinkkiä kahvin maun parantamiseen
Share
Kahvi on monille jokapäiväinen suosikkijuoma, joka herättää aamuisin ja piristää päivän mittaan. Mutta mitä tehdä, kun kahvi on alkanut maistua pahalta? Älä huoli, nappaa tästä 5 vinkkiä, jotka auttavat sinua nauttimaan jälleen loistavaa kahvia:
1. Varmista kahvin tuoreus ja oikea säilytys
Sopivan tuoreet kahvipavut ovat avain herkulliseen kahviin. Kahvi menettää aromeitaan, kun pavut ovat ylittäneet parasta ennen -päivämäärän tai kahvipakkaus on ollut avattuna liian pitkään. Jos huonosti suljetun kahvipakkauksen lähettyvillä on muita ruoka-aineita, kahvi voi napata myös niistä makua itseensä.
Tarkista kahvipakkauksesta myös paahtopäivä. Parhaimmillaan kahvi on yleensä muutaman viikon päästä paahdosta, mutta ennen muutaman kuukauden ikää. Silloin papu on saanut levätä ja vapauttaa paahdon jälkeen irtoavia kaasuja, ja maku on tasapainoinen ja puhdas. Tänä aikana pavun tulisi olla suljetussa pussissa, jonne ei pääse sisään happea, mutta joka on varustettu venttiilillä kaasujen poistumista varten.
Avattu kahvipussi säilyy parhaiten, kun suljet sen mahdollisimman ilmatiiviisti. Jos kahvipussissa ei ole omaa sulkusysteemiä, voit laittaa pussin esimerkiksi kahvin säilytykseen tarkoitettuun purkkiin, jonka saat tiiviisti kiinni.
Meiltä saat aina tuoreet, Helsingin Punavuoressa biokaasulla paahdetut kahvipavut. Nappaa herkulliset kahvipavut verkkokaupastamme tai tilaa yritysalennuksella kahvit toimistolle tiimillenne sopivalla rytmillä: info@kaffaroastery.fi
2. Säädä kahvin jauhatusta
Tarkista, että kahvisi jauhatusaste sopii käyttämääsi valmistustapaan. Suhteessa valmistustapaan liian hienoksi jauhettu kahvi voi saada kahvin maistumaan kitkerältä, kun taas liian karkea jauhatus voi saada aikaan vetisen ja mauttoman kahvin.
Mutteripannua varten tarvitset melko hienoksi jauhettua, mutta ei kuitenkaan ihan “pölymäistä” espressojauhatusta, vaan hieman karkeampaa kahvia, joka muistuttaa karkeudeltaan pöytäsuolaa. Suodatinkahviksi tarvitset keskikarkeaa jauhatusta, joka on noin taloussokerin kokoista. Pressopannulle sopii jauhatus, joka on karkeaa ja muistuttaa mannaryyniä tai rouhittua mustapippuria.
Kokeile rohkeasti erilaisia valmistusmenetelmiä ja löydä se, joka sopii parhaiten sinun arkeesi. Tutustu välinevalikoimaamme tästä.
3. Puhdista kahvinkeitin säännöllisesti
Likainen kahvinkeitin vaikuttaa kahvin makuun negatiivisesti. Kalkkikertymät ja kahvista irronnut rasva voivat aiheuttaa kitkeryyttä ja “huoltoasemakahvin” makua. Puhdista kahvinkeitin säännöllisesti käyttäen sille tarkoitettua puhdistusainetta tai vaikka ruokasoodaa. Katso tästä vinkit Moccamasterin puhdistamiseen.
Muista myös pestä kahvipannu huolellisesti jokaisen käytön jälkeen. Monet tehokkaat asianpesuaineet voivat jättää pesuainemaisen maun, joka saattaa maistua valmiissa kahvissa. Siksi kahvipannua ei kannata liian usein pestä tiskikoneessa, vaan hellä käsinpesu usein riittää.
4. Käytä veden kaatamiseen erillistä lasikannua
Vaikka huuhtelisit kahvipannun keittokertojen välissä, kannuun jää kuitenkin rasvaa, joka kulkeutuu keittimen sisälle, jos käytät kahvipannua veden kaatamiseen. Siksi vesisäiliön täyttämiseen kannattaa varata erillinen vesikannu.
5. Kokeile uusia kahveja
Jos arkikahvisi maku alkaa tuntua tylsältä, kannattaa yksinkertaisesti harkita kahvin vaihtamista. Kahvilajikkeiden maailma on valtavan monipuolinen täynnä erilaisia makuja ja paahtaminen sekä mahdolliset sekoitukset tekevät makuun vielä omat silauksensa. Kokeile esimerkiksi eri alkuperämaista peräisin olevia kahveja, eri paahtoasteita tai testaa Kaffa Kotiin -palvelua, jolla saat ammattitaitoisten paahtajiemme käsin kuratoidut pientilakahvit kestotilauksena suoraan postiluukusta. Yllätyt varmasti positiivisesti uusista makuelämyksistä!
6. Kaada kahvi termokseen
Kahvi säilyy parhaiten termoksessa. Lasipannukeittimellä keitetty kahvi tulisi poistaa lämpölevyltä ja siirtää termokseen heti valmistamisen jälkeen, sillä kahvin maku kärsii mitä pidempään se on altistettu jatkuvalle lämmitykselle. Kahvia valmistettaessa veden tulisi olla 93-96 °C, mutta valmista kahvijuomaa ei tulisi kuumentaa jälkikäteen. Näin tapahtuu lasipannukeittimillä. Hyvä termos pitää kahvin lämpimänä ja hyvänä muutaman tunnin. Lämpölevyllä ja lasipannussa kahvi on pilalla jo vartissa.
Termoksilla on joskus huono maine sen takia, että ne usein kotona puhdistetaan huolimattomasti. Kannattaa siis hankkia termos, jonka kaikki osat on helppo puhdistaa. Puhdistamiseen voi käyttää ruokasoodaa ja kuumaa vettä. Puhdistuksen jälkeen kahvi maistuu takuulla paremmalle kuin lämpölevyllä säilytettynä!
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua selättämään pahan kahvin probleeman. Jos haluat oppia vielä lisää kahvien maailmasta ja harjoitella barista-taitojasi, varaa aika kahvikoulutukseemme! Lue koulutuksista lisää täältä.